В Австрії після скандалу хочуть посилити контроль за фінансуванням партій

Четвер, 23 травня 2019, 10:47

Після оприлюднення скандального відео з Ібіци Рахункова палата Австрії закликає посилити правила прозорості для партій та політичних об’єднань ще до дострокових виборів восени.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на австрійське видання Die Presse.

"Це найменше, чого очікують австрійці", - заявила Маргіт Кракер, голова Рахункової палати, яка займається наглядом за фінансуванням політичних партій.

В Австрії після скандалу призначили уряд меншості

Кракер виклала план із п'яти пунктів, який дасть Рахунковій палаті право контролювати партійні фінанси і накладати штрафи. Глава Рахункової палати вже деякий час просить посилити правила прозорості для партій, а публікація відео з Ібіци може стати поштовхом для реалізації плану.

Кракер закликала парламент посилити закон про партії ще до осінніх виборів. "Ви не можете постійно говорити, що є недоліки, але нічого не робити", - звернулась вона  до депутатів.

З уряду Австрії звільнили всіх ультраправих міністрів крім глави МЗС

Нагадаємо, політична криза в Австрії спалахнула після того, як 17 травня Süddeutsche Zeitung і Spiegel оприлюднили відеозаписи зустрічі, яка відбулася в липні 2017 року на Ібіці. 

Згідно з цими записами, вже колишній віце-канцлер Австрії, глава ультраправої Партії свободи Гайнц-Крістіан Штрахе, зустрічався з росіянкою Альоною Макаровою, племінницею олігарха з оточення Путіна. Вони обговорювали фінансову підтримку партії в обмін на державні контракти та політичний вплив.

19 травня було оголошено про проведення дострокових виборів у вересні через розпад урядової коаліції. Точна дата виборів поки невідома.

Читайте також: "Ібіца, росіянка та тінь Фірташа: як 7 годин відео знищили ультраправих в уряді Австрії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: