Україна очікує від РФ швидке звільнення моряків

Субота, 25 травня 2019, 14:43

Україна очікує на швидке виконання Росією рішення трибуналу ООН з морського права щодо звільнення українських моряків та повернення кораблів.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль на своїй сторінці в Facebook.

"Ми очікуємо, що Росія швидко та в повному обсязі виконає наказ трибуналу", - написала вона.

"Нагадаю, що в подібній справі – Arctic Sunrise – Росія також не брала участі, але швидко звільнила людей", - додала Зеркаль.

Трибунал ООН з морського права зобов’язав Росію відпустити захоплених моряків

За її словами, наказ трибуналу є чітким сигналом Росії, що вона не може порушувати міжнародне право безкарно. "Затримання трьох військових кораблів та 24 військовослужбовців на борту є грубим порушенням імунітету, яким користуються військові кораблі згідно з Конвенцією ООН з морського права та за загальним міжнародним правом", - наголосила заступник глави МЗС.

Нагадаємо, трибунал, створений у відповідності до Конвенції ООН з морського права, 25 травня задовольнив ключову вимогу України у справі про тимчасові заходи, які має здійснити Росія. Серед іншого, суд зобов’язав Росію негайно звільнити українських моряків та дозволити їм повернення в Україну.

"Трибунал вважає за необхідне вимагати від Росії звільнити три затриманих українських кораблі "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни Капу", 24 затриманих моряків, та дозволити їм повернення в Україну", - заявив голова трибуналу.

За таке рішення проголосувало 19 суддів, проти – один, російський суддя Колодкін.

Детальніше про винесене рішення читайте у статті "5 відповідей про програш Росії у трибуналі ООН".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.