Рада Європи розкритикувала Мальту через розслідування вбивства журналістки

Середа, 29 травня 2019, 16:53

Рада Європи прийняла доповідь щодо стану верховенства права на Мальті з різкою критикою на адресу влади цієї країни.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Malta Today.

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалив доповідь, підготовлену нідерландським депутатом Пітером Омцігтом, щодо вбивства журналістки Дафне Каруани Галісії і верховенства права на Мальті.

Омцігт перерахував кілька проблем, пов'язаних із розслідуванням вбивства, включаючи неспроможність мальтійської поліції запросити у своїх німецьких колег інформацію з ноутбука Каруани Галісії. Ноутбук був переданий німецькій поліції сім'єю Каруани Галісії через кілька місяців після вбивства.

До інших серйозних зауважень належать "підбурливі й оманливі заяви осіб, близьких до прем'єр-міністра" і "можливість того, що Мальтійська служба безпеки могла володіти попередніми відомостями про змову з метою вбивства".  І служба безпеки, і поліція заперечували, що знали про вбивство.

Європарламент виступив з застереженнями Мальті і Словаччині після вбивств журналістів

Доповідь стверджує, що Мальта потребує "фундаментальної, цілісної реформи", підкреслюючи необхідність забезпечення ефективної системи стримувань і противаг щодо канцелярії прем'єр-міністра.

Документ також спрямований проти продажу мальтійського громадянства і наполягає на тому, що Мальта може становити загрозу для ЄС.

"Слабкості Мальти є джерелом вразливості для всієї Європи: мальтійське громадянство - це громадянство Європейського Союзу, мальтійська віза - це шенгенська віза, а мальтійський банк дає доступ до європейської банківської системи. Якщо Мальта не може або не хоче виправити свої слабкості, європейські інститути повинні втрутитися", - підкреслюється в доповіді.

Прем'єр-міністр Мальти назвав доповідь "упередженою" і розкритикував її автора через його причетність в минулому до теорій змови щодо збитого над сходом України в 2014 році малайзійського "Боїнга".

Нагадаємо, 16 жовтня 2017 року на Мальті внаслідок вибуху автомобіля загинула журналістка Дафне Каруана Галісія, яка розслідувала корупційні злочини в рамках проекту Panama Papers та звинувачувала у корупції мальтійського прем’єр-міністра.

Журналістка розслідувала можливу причетність мальтійських партій до лівійсько-італійської афери з контрабанди дизпалива.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.