Єврокомісія: прем’єр Чехії порушив норми про конфлікт інтересів - ЗМІ

П'ятниця, 31 травня 2019, 15:39

Європейська комісія встановила, що прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш перебуває в конфлікті інтересів, передавши свою бізнес-імперію у власність трастових фондів, і в результаті Чехію можуть змусити повернути Брюсселю майже 11 млн євро.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на чеське видання Hospodarske Noviny.

Про це йдеться у фінальному аудиторському звіті комісії, який ЄК направила чеській владі. Видання отримало підтвердження змісту звіту від кількох високопоставлених джерел, які мають стосунок до справи.

ЗМІ: прем'єра Чехії оштрафували на 200 тис. крон через конфлікт інтересів

Тепер Чехію можуть змусити повернути європейські субсидії, виділені для підприємств із групи Бабіша Agrofert chemicals, право власності на яку він передав трастовим фондам. Загальний обсяг субсидій може скласти 280 млн крон (майже 11 млн євро).

Рішення комісії може стати політичним ударом по Бабішу, який категорично відкидає порушення європейських правил.

У коментарі агентству Reuters Бабіш заявив, що він категорично не згоден з позицією комісії.

"Це тільки попередня пропозицію, яку буде ретельно проаналізовано, і Чехія ... надасть свої коментарі. Лише після цього Комісія відправить нам остаточний звіт. Я рішуче відкидаю її позицію і буду боротися за її зміну", - заявив Бабіш.

Єврокомісія вирішує, чи порушує прем’єр Чехії норми про конфлікт інтересів

Міністерство фінансів Чехії підтвердило, що отримало попередній звіт, але відмовилося підтвердити висновки, заявивши, що вони можуть змінитися після того, як чеська сторона представить свої коментарі.

Agrofert - конгломерат із приблизно 250 компаній, які Бабіш передав у трасти в 2017 році. Agrofert отримує десятки мільйонів євро в рік у вигляді фінансування ЄС, більшість з яких - субсидії фермерам, на які не впливає поточне розслідування.

Критики Бабіша кажуть, що у нього широкий конфлікт інтересів також тому, що Agrofert володіє двома національними газетами і радіостанцією, а також тому, що уряд відіграє важливу роль у встановленні політики в галузі сільського господарства, навколишнього середовища та інших питань, які впливають на бізнес Agrofert.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.