Зеленський оголосив новий конкурс на добір кандидатур суддів від України до ЄСПЛ

Понеділок, 10 червня 2019, 16:47

Президент Володимир Зеленський підписав указ про проведення конкурсу із вибору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідний указ розміщений на сайті глави держави.

Зеленський також утворив комісію для проведення конкурсу та затвердив її персональний склад, комісія складатиметься з 5 експертів-правників.

Цим же указом він ліквідував конкурсну комісію, утворену на початку квітня колишнім президентом Петром Порошенком.

Заступник міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина заявляв, що організація оголошеного Порошенком конкурсу не відповідала нормам Ради Європи.

Суд зупинив конкурс на посаду судді ЄСПЛ від України

В Страсбурзі розробили чіткі рекомендації для відбору суддів, які, зокрема, передбачають широку доступність інформації про проведення конкурсу та надання розумного періоду часу для подання заяв. Оголошений у квітні конкурс не відповідав цим критеріям, через що обрання судді від Україні могли заблокувати

В ЄСПЛ працюють 47 суддів – по одному від кожного члена Ради Європи. У квітні 2019-го сплив термін повноважень судді від України в Страсбурзі Ганни Юдківської. Її повноваження продовжуються автоматично до обрання наступного судді.

За правилами Ради Європи Україна має подати до Страсбурга три кандидатури, з яких ПАРЄ обирає того, хто стане суддею.

Слід зазначити, що крайній термін для подання списку кандидатів на посаду судді ЄСПЛ Київ зірвав ще торік.

Детальніше читайте в експертній колонці: "У Порошенка оголосили терміновий конкурс до ЄСПЛ. Щоби призначити "свого" суддю?"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.