У Мін’юсті кажуть, що указ Зеленського щодо суддів ЄСПЛ кращий за попередній

Понеділок, 10 червня 2019, 19:39

Указ президента Володимира Зеленського про проведення конкурсу із вибору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України встановлює більш прозору процедуру відбору, ніж попередній від 4 квітня 2019 року.

Про це заявив заступник міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина, повідомляє "Європейська правда".

"Маю визнати, що цей указ щодо оголошення конкурсу на суддю ЄСПЛ набагато чіткіший та встановлює більш прозору та таку, що відповідає вимогам Конвенції та приписам КМРЄ та ПАРЄ процедуру ніж попередній від 4 квітня 2019 р." - написав Ліщина на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав указ про проведення конкурсу із вибору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.

Зеленський також утворив комісію для проведення конкурсу та затвердив її персональний склад, комісія складатиметься з 5 експертів-правників.

Суд зупинив конкурс на посаду судді ЄСПЛ від України

Цим же указом він ліквідував конкурсну комісію, утворену на початку квітня колишнім президентом Петром Порошенком.

В ЄСПЛ працюють 47 суддів – по одному від кожного члена Ради Європи. У квітні 2019-го сплив термін повноважень судді від України в Страсбурзі Ганни Юдківської. Її повноваження продовжуються автоматично до обрання наступного судді.

За правилами Ради Європи Україна має подати до Страсбурга три кандидатури, з яких ПАРЄ обирає того, хто стане суддею.

Слід зазначити, що крайній термін для подання списку кандидатів на посаду судді ЄСПЛ Київ зірвав ще торік.

Детальніше читайте в експертній колонці: "У Порошенка оголосили терміновий конкурс до ЄСПЛ. Щоби призначити "свого" суддю?"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.