ІНП Польщі похвалив архівну співпрацю з Україною

Вівторок, 11 червня 2019, 11:40

Інститут національної пам’яті Польщі високо оцінює архівну співпрацю з Україною.

Про це заявив голова Інституту національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо".

Шарек 10 червня у Варшаві зустрівся з українськими істориками з Вінниці. Темою зустрічі, зокрема, стало оцифровування документів про так звану польську операцію НКВС.

"Архівна співпраця між Польщею та Україною розвивається добре. Завдяки угоді, що ІНП підписав понад рік тому з трьома державними архівами у Хмельницькому, Вінниці та Одесі, до Польщі потрапили десятки тисяч документів, що показують радянські репресії щодо польського населення під час так званої польської операції НКВС", - сказав Шарек.

Голова інституту нацпам’яті Польщі підкреслив, що тільки на терені окупованої СССР України загинуло понад 40 тис. поляків.

Польща і Литва: 2025-2027 роки - "вікно" для вступу України до ЄС

"Їх убивали тільки за те, що вони були поляками. Це була єдина їхня вина. Бо вони мали польські прізвища, використовували польську мову, залишилися прив’язаними до віри батьків і не відмовилися від своєї національності", - наголосив Шарек. Він нагадав, що жертвами геноциду НКВС були також українці.

Завдяки співробітництву з українськими архівістами, зазначив Шарек, вдалося презентувати в Україні, зокрема в Хмельницькому та у Вінниці, а невдовзі також в Одесі, виставку "Наказ №00485. Антипольська операція НКВС у радянській Україні 1937-1938 років".

Архівісти ІНП Польщі, які підготували експозицію, наголосили, що масштаб радянського насильства проти поляків у 1937-1938 роках найліпше розкривають долі конкретних жертв та їхніх родин.

В'ятрович відповів на протест Польщі й Ізраїлю через новий пам’ятник Шухевичу в Україні

Голова ІНП Польщі наголосив, що у Вінниці увічнено також важливий момент спільної польсько-української історії. Це договір про спільну боротьбу з більшовиками від 1920 року, під яким підписалися Юзеф Пілсудський та Симон Петлюра.

"Можливо, того терору і злочинів 1930 років, а раніше Голодомору в Україні не було б, якби альянс Петлюри з Пілсудським удався", - додав він.

Також у понеділок в Інституту національної пам’яті Польщі показали фільм "Вінниця, топографія терору", знятий українськими дослідниками. Стрічка розповідає історію злочинів НКВС 1937-1938 років. Фільм показує місця масових вбивств, катувань радянського апарату репресій проти 10 тисяч людей, серед яких приблизно 3 тисячі були поляками.

Голова ІНП Польщі зазначив, що вивчення цього злочину є спільним проектом Інституту та істориків з України. "До цих тем повертаються неохоче, цей шлях виходу з комунізму в Україні набагато довший, ніж у Польщі, а цей фільм показує, що нове покоління українських істориків намагається розраховуватися з цією системою", - сказав Шарек.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: