Швейцарія перенесла укладання угоди з ЄС

Середа, 19 червня 2019, 09:28

Швейцарська політична система вимагає більше часу, щоб влада могла домовитися з Європейським Союзом про нову угоду, заявив міністр закордонних справ Ігнаціо Кассіс.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Цього тижня швейцарський уряд не виконав брюссельського дедлайну, щоб схвалити договір, про який домовляються вже протягом понад чотирьох років. Єврокомісія погрожувала в такому разі не продовжувати після середини 2019 року визнання швейцарських правил фондових бірж, які дозволяють інвесторам з ЄС торгувати в Швейцарії.

Ще більше суперечок між Швейцарією та її найбільшим торговим партнером може бути попереду, якщо до моменту закінчення нинішнього терміну Європейської комісії 31 жовтня не буде досягнуто жодної домовленості щодо угоди, якої Брюссель прагнув протягом десятиліття.

Але Кассіс сказав, що швейцарський уряд не буде поспішати з підписанням.

"Ми ухвалили дуже чіткі рішення і досягли прогресу в цій справі, але темп, якого вимагає ЄС, не відповідає можливостям прямої демократії, як Швейцарія", - сказав Кассіс швейцарській телерадіокомпанії SRF в інтерв'ю з Москви.

Ультиматум для Швейцарії: до чого призведуть скандальні переговори з ЄС

"В результаті ми скажемо: ми зрушилися, і ми очікуємо, що Євросоюз рухатиметься", - зазначив він, маючи на увазі швейцарську систему надання виборцям остаточного слова щодо всіх важливих питань, адже існує перспектива, що вони відкинуть договір.

Опозиція з усього політичного спектру зробила практично неможливим для швейцарського уряду підписати проєкт договору зараз, джерела, близькі до цього питання, повідомили Reuters минулого місяця.

За проєктом договору, Швейцарія, яка не є членом ЄС, приймає правила єдиного ринку ЄС, а громадяни ЄС у Швейцарії користуються тими ж правами, що і в їхніх країнах. Це відкрило б можливість нових торгівельних угод. Критики заявляють, що договір може підірвати високу заробітну плату і умови праці в країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.