Стали відомі конкуренти Грибаускайте на високу посаду в ЄС

Вівторок, 25 червня 2019, 13:00

До кола жінок, які є кандидатами на високі посади в ЄС, належать данська єврокомісарка Маргарет Вестагер, голова Світового банку Кристаліна Георгієва з Болгарії, іспанський міністр економіки Надіа Кальвіно, французький ексміністр з питань ЄС Наталі Луазо, чеська єврокомісарка Вера Юрова і президент Литви Даля Грибаускайте.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

ЄС нині веде переговори, щоб обрати людей, які будуть керувати його ключовими інституціями протягом наступних п'яти років. Посада президента Європейського центрального банку, яка переобирається кожні вісім років, також є вакантною цьогоріч.

Переговорні сторони у Брюсселі та європейських столицях повинні зважити інтереси півночі та півдня, правих та лівих, великих країн та малих, багатших та бідніших. Але цьогоріч існує більше тиску, ніж зазвичай щодо балансу статей.

Жодну з трьох провідних європейських інституцій - Єврокомісії, Європейської ради і ЄЦБ - ніколи не очолювала жінка.

Берлін зробив пропозицію Макрону для підтримки Вебера на президента Єврокомісії

"Ця ситуація смішна. Досі дуже мало жінок. Це стосується всіх інших провідних місць в ЄС", - заявив нещодавно чинний президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, який має тільки одну жінку серед своїх шести заступників.

"Я не думаю, що ми можемо сподіватися в найближчому майбутньому побачити жінку на чолі Комісії", - сказав Юнкер у четвер, зауваживши, що вибір не залежить від нього.

Французький президент Еммануель Макрон і чинний президент Європейської ради Дональд Туск серед тих, хто вимагає, щоб жінок обрали для заповнення двох з чотирьох керівних посад - голови Комісії, президента Ради, голови Європейського парламенту і головного дипломата ЄС. Наразі серед них лише одна жінка - керівник зовнішньої політики Федерика Могеріні.

Раніше повідомлялося, що прем'єр Бельгії Шарль Мішель і президентка Литви Даля Грибаускайте є претендентами на посаду президента Європейської ради.

Також серед кандидатів називали президентку Хорватії Колінду Грабар-Кітарович і прем'єр-міністра Хорватії Андрія Пленковича. Мадрид також може запропонувати міністра довкілля Терезу Ріверу.

Після переговорів у п'ятницю серед лідерів ЄС не знайшлося підтримки для жодного з провідних кандидатів на пост президента Єврокомісії, висунутих партіями Європарламенту. 

Франція виступила проти висуванця Німеччини на президента ЄК Манфреда Вебера, а фаворитом президента Франції Еммануеля Макрона залишається переговірник ЄС щодо Brexit Мішель Барньє, якого не було серед трьох відхилених кандидатів.

Неформальні переговори щодо майбутнього президента керівництва ЄС мають відбутися на саміті G20 в Осаці 28-29 червня. Лідери ЄС знову зустрінуться 30 червня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: