Україна продовжує тиск на міжнародних майданчиках для звільнення моряків – Зеркаль

Середа, 26 червня 2019, 17:55

Поки РФ не виконає наказ Міжнародного трибуналу з морського права та не звільнить українських моряків та кораблі, Україна буде продовжувати тиск на РФ на міжнародній арені.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявила заступниця глави МЗС України Лана Зеркаль.

Напередодні 25 червня сплив місяць, як Міжнародний трибунал з морського права видав наказ негайно звільнити українських моряків і військові кораблі. Проте РФ і далі продовжує незаконно їх утримувати.

РФ відмовилася звільняти українських моряків, МЗС висуває повторну вимогу

"Нагадуємо про чітку вимогу наказу - звільнити моряків і повернути їх в Україну, а також повернути під контроль України три військові кораблі. І поки Росія цього не зробить, ми продовжимо тиск на всіх доступних майданчиках, включно з G20 та РБООН", - зазначила Зеркаль на своїй Facebook-сторінці.

За її словами, РФ за мить до дедлайну надіслала звіт про виконання наказу, проте попри чітку вимогу щодо негайного звільнення продовжує маніпулювати своїм розумінням наказу.

Зокрема, напередодні МЗС РФ надіслало ноту, у якій українській стороні запропонували надати письмові гарантії "участі України у продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства".

Саміт ЄС закликав РФ відпустити українських моряків і повернути кораблі

"Наша відповідь проста - якщо Росія хоче врегулювати ситуацію, то має просто і без додаткових умов чи "гарантій" виконати наказ Трибуналу", - додала Зеркаль.

У середу МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку з тим, що РФ не виконала наказ Міжнародного трибуналу, та вкотре вимагає негайно інформувати про час і місце звільнення та повернення під контроль України згаданих у наказі кораблів, а також українських моряків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.