Шахрай, що видурював кошти від імені французького міністра, "спалився" в Україні

Середа, 5 червня 2019, 11:53

Член банди шахраїв, яка від імені французького міністра телефонувала бізнесменам і політикам по всьому світу і привласнила понад 80 мільйонів євро, обрав Україну базою своєї злочинної діяльності.

Про це йдеться у статті на сайті "Європейської правди": "Пранкери з українським слідом: як злочинці збирали кошти від імені французького міністра".

Мова йде про банду шахраїв, яка протягом трьох років телефонувала від імені Жана-Іва Ле Дріана, міністра оборони Франції в уряді Франсуа Олланда і міністра закордонних справ в нинішньому кабінеті Едуара Філіпа, вимагаючи грошей для "секретної операції" з викупу заручників.

Батьків екс-прем'єра Італії посадили під домашній арешт у справі про шахрайство

Серед жертв обману – чимало відомих імен: Ага Хан, один з найбагатших людей планети (виплатив шахраям понад 18 мільйонів євро), власниця марки шампанського "Шато Марго" (3 мільйони), один із синів Франсуа Міттерана (сума невідома).

Шахраї телефонували жертвам по Скайпу, та, імітуючи голос Жана-Іва Ле Дріана і ховаючи своє обличчя під силіконовою маскою міністра, швидко ловили людей "на гачок". До літа 2016 року шахраї обдзвонили більше 150 осіб у понад 40 країнах.

У лютому цього року поліція заарештувала трьох шахраїв. Ватажок банди, 51-річний Жильбер Шиклі, був заарештований раніше. Про нього відомо, що у серпні 2017 року він поїхав до України.

МЗС Фінляндії перерахувало 400 тисяч євро на фейковий рахунок шахраїв

"Офіційно він їде до Києва, щоб здійснити паломництво до могили рабина. Швидше за все, саме там він придбав виготовлену на замовлення силіконову маску. Україна стає базою для його злочинної діяльності", – пише видання Le Figaro.

Незабаром після приїзду в серпні 2017 року Шиклі був заарештований українською поліцією за запитом французької влади. З України Шиклі також записав ролик, який виклав на YouTube. У ньому він посміявся над французькою владою.

"Мені плювати на французьке правосуддя", – казав він на відео, випиваючи чарку горілки за "зароблені" мільйони.

Джерела "Європейської правди" в українській прокуратурі підтверджують, що він справді записав цей відеоролик, але зробив це у камері слідчого ізолятора. Про це свідчить і час запису, коли він був затриманий, і "інтер'єр" на запису.

За деякий час Україна екстрадувала Шиклі до Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.