У прем'єрки Молдови звинуватили посла в контрабанді через Придністров'я

Четвер, 11 липня 2019, 11:05

Радник прем'єр-міністра Молдови Маї Санду з питань зовнішньої політики і стратегічного планування Владислав Кульмінський зажадав відставки посла Молдови в Австрії та ОБСЄ Віктора Осипова.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Радник прем'єрки у своєму Facebook звинуватив дипломата в тому, що той є одним з організаторів схем контрабанди сигарет через магазини duty-free в Придністров'ї. Магазини відкрили 2015 року, коли Осипов був віцепрем'єром з реінтеграції.

У Молдові спробували виправдати голос за повернення РФ до ПАРЄ

"Контрабанду цигарок контролювала молдовська влада. Це завжди був швидкий спосіб заробити для молдовських політиків, які контролювали митницю, МВС, прикордонників. Ці гроші йшли на конверти міністрам, депутатам та іншим чиновникам. У 2014 році через Придністров'я пройшло 10 млрд сигарет. У 2015 році, після того, як Україна заборонила експорт сигарет через Придністров'я, Шор через групу депутатів у парламенті змінив закон, легалізувавши незаконний експорт сигарет через магазини безмитної торгівлі в придністровському регіоні. Обсяги контрабанди значно зросли в 2019 році - тільки в травні майже мільярд сигарет", - сказав Кульмінський.

Він запропонував закрити магазини duty-free на території Придністров'я, обговорити з українською стороною спільний контроль придністровського сегменту кордону і відкрити ще вісім спільних контрольно-пропускних пунктів, а також продовжити моніторингову місію EUBAM.

Також Кульмінський зажадав покарати всіх, хто причетний до організації цієї схеми.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Молдови Майя Санду 11 липня відвідає Україну з офіційним візитом на запрошення президента Володимира Зеленського.

Санду раніше звинуватила попереднє українське керівництво на чолі з Петром Порошенком у співпраці з адміністрацією олігарха Влада Плахотнюка щодо забезпечення контрабанди і "корупційних схем", які "сприяли виживанню" сепаратистської влади Придністров'я.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.