МЗС Швейцарії не ризикнуло запитати росіян про пряму демократію

П'ятниця, 16 серпня 2019, 16:30

МЗС Швейцарії, проводячи за кордоном опитування громадян про імідж країни, виключило з опитувальника в Росії запитання про ставлення росіян до прямої демократії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Swiss Info.

Опитування у 19 країнах проводив підрозділ міністерства з просування за кордоном позитивного іміджу Швейцарії. Цікавились думкою громадян у Німеччині, Італії, Франції, США, Росії, Китаї та інших державах.

За допомогою цього опитування, так званого імідж-моніторингу,  МЗС Швейцарії з'ясовує, як іноземне населення ставиться до Швейцарії.

Серед запитань було питання про пряму демократію та референдуми в Швейцарії.  Респонденти повинні були зазначити, сильною чи слабкою стороною швейцарської політичної системи вони вважають пряму участь громадян у політиці.

У Швейцарії відмовили в громадянстві жінці, яка на співбесіді сказала "е-е-е" понад 200 разів

Втім, в Росії, а також в Казахстані, ОАЕ та Китаї дипломати, за повідомленнями швейцарської преси, вирішили це запитання не ставити, оскільки вважали,  що в цих країнах воно може бути сприйняте як опосередкована критика панівних у державах політичних режимів.

Маттіас Бухер, керівник відділу моніторингу та аналізу організації Präsenz Schweiz, яка займалась опитування, пояснив виданню, що таке рішення ухвалили через відсутність у цих країнах свободи думки, а тому люди не могли б висловлюватися відкрито і вільно. Це, за його словами, позбавило б опитування адекватності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.