ЗМІ: саміт G7 вперше в історії завершиться без спільної заяви

Вівторок, 20 серпня 2019, 09:43

Саміт "Великої сімки", який відбудеться цими вихідними у Франції, швидше за все, завершиться без спільного комюніке через розбіжності між країнами-учасницями у сфері торгівлі.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters, про це заявив у вівторок японський урядовець, обізнаний із ситуацією.

Президент Єврокомісії пропустить саміт G7 через операцію

Як наголошує агентство, це вперше саміт G7 закінчиться без комюніке від моменту початку зустрічей у 1975 році. Це підкреслює розбіжності, які спричинила американська торговельна політика президента США Дональда Трампа серед країн з розвиненою економікою G7.

"Вкрай важливо для всіх створити спільне розуміння за допомогою всебічних дебатів. Але важко буде надіслати повідомлення решті світу, якщо комюніке не буде видано", - сказав чиновник, підтвердивши більш раннє повідомлення японської громадської телекомпанії NHK про те, що планів випустити комюніке після зустрічі лідерів немає.

Саміт, який відбудеться в південно-західному французькому місті Біарріц 24-26 серпня, пройде на тлі торгової війни США і Китаю та нестабільності фінансових ринків.

Франція мобілізує 10 тисяч правоохоронців перед самітом G7

Минулого року Дональд Трамп покинув саміт раніше та відмовився від спільного комюніке, підірвавши тендітний консенсус щодо торгового спору між Вашингтоном і його головними союзниками.

До "Великої сімки" належать США, Франція, Велика Британія, Японія, Німеччина, Італія, Канада, а також Європейський Союз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.