Демократи закликають до співпраці свідків у справі Трампа з Україною

П'ятниця, 27 вересня 2019, 09:50

Американські демократи закликають людей, які, можливо, мають більше інформації про спроби президента Дональда Трампа спонукати Україну до розслідування стосовно його політичного суперника Джо Байдена, почати співпрацю з владою.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

У тексті розсекреченої 26 вересня скарги неназваного співробітника американських спецслужб йдеться про те, що Трамп не лише зловживав своїм службовим становищем, намагаючись вимагати втручання України у вибори у США в 2020 році задля своєї політичної вигоди, але й про те, що Білий дім намагався приховати докази про це.

Зростаюча кількість демократів каже, що заклик був зловживанням посадою з боку Трампа, і вимагають його імпічменту. Але шанси на усунення президента з посади виглядають невисокими, оскільки його партія контролює Сенат, де відбудеться процес імпічменту.

Демократ Адам Шифф, який очолює Комітет з питань розвідки Палати представників і є одним з найбільших опонентів Трампа, закликав людей, які знають про справу України, співпрацювати.

"Я сподіваюся, що ці свідки вирішать співпрацювати, і це буде добровільно. Але я мушу сказати, що я глибоко переживаю, що президент напередодні нашого слухання або під час нашого слухання погрожував цим свідкам", - сказав Шифф в ефірі CNN у четвер.

Інформатор, що подав скаргу на Трампа, є агентом ЦРУ - NYT

Шифф висловився після того, як Трамп заявив, що хоче знати, хто надав інформацію викривачу. 

"Я хочу знати, хто ця людина, хто той, хто передав дані інформатору. Тому що це близько до шпигунства", - сказав Трамп на записі, зробленому в Нью-Йорку в четвер, коли він говорив до співробітників місії США при ООН.

"Ви знаєте, що ми раніше робили, коли ми були розумні? Так? Зі шпигунством і зрадою ми поводилися трохи інакше, ніж зараз", - сказав Трамп.

Білий дім не заперечував коментарів.

"Погрози насильства з боку лідера нашої країни мають запаморочливий вплив на весь процес щодо інформатора, мають серйозні наслідки для нашої демократії та національної безпеки", - сказано в спільній заяві в четвер ввечері трьох голів комітетів Палати - Шиффа, Еліота Енгеля із зовнішніх справ та Іллаї Каммінгса з нагляду.

Трамп каже, що слова Зеленського його виправдовують

Трамп та його союзники заявляють, що він просто схиляв Зеленського виконати власну обіцянку викорінити корупцію в Україні.

Три комітети Палати заявили, що видадуть повістки до Білого дому та Держдепартаменту уже в п’ятницю, якщо адміністрація Трампа пропустить граничний термін для надсилання широкого спектра документів, пов'язаних з угодами з Україною.

У листі 9 вересня голови трьох комітетів встановили крайній термін для здачі документів 26 вересня та погрожували видавати повістки, якщо їхнє прохання не буде задоволено.

Шифф встановив п’ятницю строком, коли генеральний прокурор Вільям Барр має передати цілу низку матеріалів, зокрема правовий висновок або аналіз, пов’язаний зі скаргою інформатора, а також комунікації Міністерства юстиції та відповідача щодо скарги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: