Сенцов зустрівся з Макроном і передав список в'язнів Кремля

фото, відео
Вівторок, 1 жовтня 2019, 16:59

У Страсбурзі у вівторок, 1 жовтня, під час осінньої сесії ПАРЄ звільнений з російського полону український режисер Олег Сенцов провів зустріч із французьким президентом Еммануелем Макроном.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Зустріч тривала близько півгодини. "Сенцову вдалось передати звернення з переліком усіх 86 імен актуальних в'язнів Кремля в Криму та на території РФ, а також нагадати про полонених Донбасу, за яких необхідно продовжувати боротися", - розповіла у своєму Facebook директор Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

Президент Франції, зокрема, запитав у колишнього бранця Кремля, чи не покинув той писати, на що Сенцов заперечив.

"Творчий шлях - це ще одна моя дорога, яка не забувається", - зазначив Сенцов. 

Сенцов подякував Макрону за допомогу у визволенні полонених і за підтримку України загалом.

"Радий був почути, що на цьому він не збирається зупинятися, і робота буде продовжена. Запитав, чи розуміє Макрон справжні цілі Путіна і чи довіряє йому. Відповіді мене задовольнили. Він запитав про в'язницю, але я не став про це говорити - тепер є речі і важливіші. Натомість я розповів про своє бачення ситуації і конкретніше про 227 наших полонених на Донбасі і 86 у Росії. Більшість з останніх - кримські татари", - написав Сенцов у своєму Facebook.

За його словами, кримські татари страждають за свої політичні та релігійні переконання, а окупанти намагаються представити їх як ісламських терористів.

"Президент (Франції) мене почув. Щоб інформація закріпилася краще, подарував свою тюремну пластикову чашку з наклеєним прізвищем. Сказав при цьому: "Можете її поставити на полицю, а можете викинути у відро для сміття - це не важливо. Важливіше, щоб ви не забували про наших полонених". Обійнялися", - зазначив Сенцов.

Нагадаємо, 22 жовтня у Страсбурзі Сенцов особисто отримає премію імені Андрія Сахарова за свободу думки, якою його нагородили торік.

Макрон під час виступу на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи 1 жовтня нагадав про українських політв’язнів, які продовжують незаконно утримуватися Росією.

Під час виступу Макрон також заявив, що повністю підтримав повернення російської делегації до ПАРЄ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.