Лідер Каталонії закликав до нового референдуму про незалежність

Четвер, 17 жовтня 2019, 15:10

Глава уряду Каталонії Кім Торра закликав до нового голосування за самовизначення регіону на тлі суворих вироків для лідерів каталонських сепаратистів і масових протестів.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на La Vanguardia, про це він сказав, виступаючи у четвер перед регіональним парламентом Каталонії.

Ніч насильства в Каталонії: спалені авто, обстріл вертольота, кислота проти поліції

"Якщо нас засудили до 100 років тюремного ув'язнення за те, що ми винесли урни для голосування, відповідь зрозуміла: нам доведеться їх знову винести, для самовизначення", - сказав він.

Торра також засудив насильство, що виникло під час останніх протестів, сказавши, що мирні засоби є єдиним шляхом уперед. Він додав, що існує хибний наратив про те, що каталонські сепаратисти є жорстокими.

Протягом останніх трьох днів Каталонію сколихнули протести після того, як Верховний суд Іспанії ув'язнив дев'ятьох лідерів сепаратистів за їх участь у референдумі про незалежність 2017 року.

У Каталонії протестувальники блокують дороги й залізницю

У середу вночі під час заворушень у Барселоні сталися спалення десятка автомобілів, атаки кислотою та коктейлями Молотова проти поліції, а також запуски піротехнічних ракет проти поліцейського вертольота.

Мітинги каталонського сепаратистського руху традиційно були ненасильницькими. Але за три ночі жорстоких зіткнень між поліцією та протестувальниками постраждали понад 250 людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.