У Вучича звинуватили Болгарію у скандалі зі шпигуном РФ

П'ятниця, 22 листопада 2019, 11:20

Сербський депутат Мілован Дрецун, голова парламентського комітету з питань Косова і член владної Сербської прогресивної партії, заявив, що скандал навколо відео зустрічі російського розвідника з сербським агентом у Белграді розробили шпигуни Болгарії.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

За словами Дрецуна, у Сербії є багато болгарських шпигунів, а відео може зашкодити російсько-сербським відносинам.

"Хочу нагадати, що нещодавно я оголосив, що в Скоп'є створено і замасковано розвідувальний центр зі шпигунами з сусідніх країн, таких як Болгарія, Хорватія, Північна Македонія. Болгарія має надзвичайно потужну розвідувальну присутність у Сербії", - сказав депутат, який має тісні зв'язки з президентом Сербії Александаром Вучичем.

На відео показано, як працівник сербських спецслужб приймає гроші від колишнього заступника військового аташе Росії в Белграді Георгія Клебана.

Дрецун також наводить як доказ той факт, що до справи був причетний болгарський журналіст-розслідувач. Болгарський журналіст Христо Грозев, який належить до команди міжнародного розслідувального сайту Bellingcat, першим повідомив у Twitter, що на відео зображено обличчя росіянина Георгія Клебана.

Міністр закордонних справ Болгарії Єкатєріна Захарієва спростувала причетність країни до скандалу і додала, що посол Сербії в Болгарії, найімовірніше, буде викликаний в МЗС для пояснень з приводу заяви депутата.

Нагадаємо, Сербське агентство безпеки та розвідки офіційно підтвердило справжність відео. Вучич підтвердив, що служби безпеки країни виявили шпигунство з боку Росії, проте сказав, що на відносини з Москвою це не вплине. В МЗС РФ заявили, що історія з відеозаписом можливої передачі грошей російським військовим сербському чиновнику — це провокація перед зустріччю з Путіним.

Лише тижнем раніше Болгарія вислала одного із секретарів посольства Росії за підозрою у шпигунстві. Наступного дня Софія відмовилася видавати візу громадянину Росії, якого призначили аташе з питань оборони у столиці Болгарії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.