Кіпр, Греція та Ізраїль 2 січня підпишуть угоду про газопровід

Понеділок, 23 грудня 2019, 09:40

Лідери Кіпру, Греції та Ізраїлю планують на початку нового року підписати угоду про будівництво газопроводу в східному Середземномор'ї, заявив офіс грецького прем'єр-міністра.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на АР.

Угоду підпишуть в Афінах 2 січня прем'єр-міністр Греції Киріакос Міцотакіс, президент Кіпру Нікос Анастасіадес та прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу.

Як планувалося, трубопровід буде проходити через Середземне море від Ізраїлю до грецького острова Крит та до материкової Греції, а потім до Італії.

Угода буде фіналізована підписом Італії згодом. У травні прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте висловився проти проєкту "Посейдон", який є останньою частиною трубопроводу, який з'єднав би Грецію з Італією.

Санкції запрацювали: ключовий підрядник Газпрому заморозив будівництво Північного потоку-2

Кіпр, Греція та Ізраїль вже підписали угоду про 1900 кілометрів трубопроводу на початку цього року в присутності держсекретаря США Майка Помпео.

Очікується, що трубопровід EastMed задовольнить близько 10% потреб Європи в природному газі, зменшуючи енергетичну залежність від Росії.

ЄС зробив внесок у вартість технічних досліджень для проєкту.

Три країни-підписанти приєдналися до спільної протидії нещодавній угоді Туреччини з визнаним ООН урядом Лівії, що визначає "морські кордони" між двома країнами Середземного моря. Туреччина та Лівія географічно далеко одна від одної, і Греція та Єгипет перешкоджають цьому.

Угода розглядається як спосіб Туреччини зазіхати на частку у морських ресурсах східного Середземномор'я, навіть якщо це означає посягання на простір інших країн. Туреччина, зі свого боку, стверджує, що Греція та Кіпр прагнуть обмежити Туреччину її вузькими територіальними водами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.