Греція ратифікувала нову велику військову угоду зі США

П'ятниця, 31 січня 2020, 09:26

Грецькі депутати ратифікували у четвер угоду зі Сполученими Штатами про істотне розширення військового співробітництва на тлі того, як Греція зіткнулася з посиленням напруженості із сусідньою Туреччиною.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Депутати парламенту проголосували 175-33 за ратифікацію Угоди про взаємне оборонне співробітництво, підписану в жовтні Державним секретарем США Майком Помпео під час візиту до Афін.

Угода передбачає посилення спільної американсько-грецької та натівської діяльності на грецьких військових базах і об'єктах в Ларисі, Стефановікіо та Олександруполісі в центральній та північній Греції, а також інфраструктурні та інші вдосконалення військово-морської бази США Суда-Бей на острові Крит.

ВВС США вже експлуатують безпілотники MQ-9 Reaper, розміщені на авіабазі в Ларисі.

Озброєний турецький дрон приземлився на Кіпрі

"Це для взаємної вигоди нашої оборони та нашої економіки", - заявив консервативний парламентар Іоанніс Ламбропулос у парламенті перед голосуванням. "У той час, коли ми отримуємо погрози нашому суверенітету, ми шукаємо підтримки наших союзників".

Греція роками перебуває в суперечці із союзником по НАТО Туреччиною щодо морських кордонів і прав на буріння нафти і газу в Східному Середземномор'ї, а також щодо спустошеної війною Лівії.

Виходячи із затяжної фінансової кризи, Греція планує значну модернізацію своїх збройних сил, зосереджуючись на військово-повітряних силах та військово-морських можливостях, здебільшого працюючи з американськими та французькими оборонними фірмами.

Уряд висловив зацікавленість у придбанні безпілотників MQ-9 Guardian та в подальшому приєднанні до винищувальної програми F-35. Плани були обговорені під час візиту Білого дому на початку цього місяця прем'єр-міністром Греції Киріакосом Міцотакісом.

Комуністична партія Греції організувала акції протесту в столиці та містах країни, щоб виступити проти цієї угоди, аргументуючи це тим, що Грецію "затягнуть у небезпечні іноземні авантюри". Протести завершилися мирно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.