Північна Македонія: вибори у парламент виграє партія, що перейменувала країну

Четвер, 16 липня 2020, 09:33

Проєвропейські соціал-демократи з незначним відривом лідирували на дострокових виборах у Північній Македонії, які затьмарила хакерська атака на сайт виборчої комісії. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на македонське агентство МІА.

Коаліція "Ми можемо" на чолі з Соціал-демократичним союзом Македонії вийшла на перше місце з результатом 36,13% голосів. Про це оголосила Державна виборча комісія після обробки 93,96% бюлетенів. Саме за правління соціал-демократів Македонія змінила назву на Північна Македонія і стала членом НАТО.

Північна Македонія обирає парламент

Націоналістична ВМРО-ДПМНЄ посіла друге місце з 34,65% голосів. Албанський Демократичний союз за інтеграцію третій з 11,57%. Альянс за албанців та Альтернативу має 8,79%, політична партія "Левица" - 3,96%, Демократична партія албанців - 1,48%.

Сайт Державної виборчої комісії у середу ввечері був недоступний кілька годин.  За словами голови комісії Олівера Дерковскі, сайт став об'єктом хакерської атаки, але на підрахунок голосів виборців це не вплинуло.

Після оголошення результатів лідер соціал-демократів Зоран Заєв оголосив перемогу. За його словами, соціал-демократи матимуть в парламенті щонайменше на 3 місця більше, ніж ВМРО-ДПМНЄ. 

Звертаючись до прихильників у Скоп'є, він пообіцяв швидкі реформи, які допоможуть приєднанню країни до Європейського Союзу.

Зі свого боку ВМРО-ДПМНЄ оголосила, що партія вступає у перегони для створення  більшості для формування нового уряду.

Нагадаємо, вибори у Північній Македонії перенесли на 15 липня після того як було скасоване їх проведення 12 квітня через пандемію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.