Європарламент пригрозив заблокувати порятунок економіки ЄС, нагадавши про вимоги

Понеділок, 20 липня 2020, 15:25

Європейський парламент не підтримає пакет заходів з відновлення економіки на тлі коронавірусу, про який вже 4 дні домовляються лідери ЄС в Брюсселі, якщо він не відповідатиме певним умовам. 

Про це у понеділок заявив глава Європейського парламенту Давід Сассолі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Саміт ЄС розтягнувся на чотири дні замість запланованих двох, оскільки країни-члени Євросоюзу сперечаються через наступний довгостроковий бюджет ЄС обсягом понад 1 трлн євро і фонд відновлення економіки після пандемії обсягом 750 млрд євро. 

У Брюсселі розпочався 2-й день саміту лідерів ЄС щодо порятунку економіки блоку

Євродепутати хочуть, щоб обговорюваний пакет включав заходи щодо захисту верховенства права, які могли б заморозити фінансування країн, що порушують демократичні принципи. Угорщина та Польща погрожують накласти вето на пакет, якщо їхні виплати будуть залежати від зазначених умов.

Європарламентарі також хочуть покласти край скороченню внесків в загальну скарбницю ЄС, яким зараз користуються багаті "чисті" країни-платники.

Парламент хоче, щоб нові податки ЄС допомогли повернути 750 мільярдів євро, які комісія планує запозичити на ринку, щоб створити фонд відновлення для країн-членів. Обговорюються можливі нові збори на викиди вуглекислого газу і одноразові пластикові відходи.

Порятунок економіки ЄС: Меркель чекає на жорсткі переговори

Глава Європарламенту Давід Сассолі сказав лідерам ЄС, що навіть якщо вони укладуть угоду, пакет все одно повинен отримати схвалення Європейського парламенту.

"Європейський парламент визначив свої пріоритети і очікує, що вони будуть виконані. Якщо ці умови не будуть в достатній мірі виконані, Європейський парламент не дасть свою згоду", - заявив Сассолі.

Очікується, що лідери ЄС зберуться на пленарне засідання у понеділок о 16:00. У неділю ввечері, після трьох днів безплідних переговорів, глава Євроради Шарль Мішель закликав лідерів подолати свої фундаментальні розбіжності і домовитися про бюджет і фонд відновлення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.