МЗС Чехії викликало посла Білорусі через слова Лукашенка про керівництво протестами

Четвер, 13 серпня 2020, 09:17

Посла Білорусі викликали в МЗС Чехії після заяви Александра Лукашенка про те, що поствиборчими  протестами в країні нібито керували, в тому числі з Чехії.

Про це заявив глава МЗС Чехії Томаш Петршичек в ефірі Ceska Televize, повідомляє "Європейська правда".

Міністр закликав Лукашенка надати докази твердження про те, що Чехія причетна до організації антиурядових протестів, якщо він налаштований серйозно.

"Ці заяви абсолютно недоречні. Чеський уряд не брав участь в організації демонстрацій. Ми вже давно намагаємося підтримати громадянське суспільство, народ Білорусі має право висловлюватися в громадських справах. Свобода слова і зборів повинна бути стандартом в Європі", - сказав глава чеської дипломатії.

За словами Петршичека, представники міністерства не згодні з тим, що відбувається в Білорусі, але також і з ходом виборчої кампанії, арештом опозиційних кандидатів і недопущенням в'їзду в країну міжнародних спостерігачів.

"Це явне свідчення того, що вибори не були вільними і не відповідали стандартам демократичних виборів", - сказав міністр закордонних справ.

Нагадаємо, Лукашенко раніше заявив, що протестами в Білорусі керували з кількох європейських країн, в тому числі з Польщі і Чехії.

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович своєю чергою заявив, що протести в Білорусі не є результатом впливу інших країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.