У Молдові обіцяють службове розслідування щодо прокурора, який вів справу про вислання турецьких вчителів

Четвер, 10 вересня 2020, 15:24

Генеральна прокуратура Молдови почне службове розслідування щодо прокурора Віктора Плугару, який вів справу щодо вислання турецьких вчителів.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на Newsmaker, про це у Генпрокуратурі повідомили 10 вересня.

Нагадаємо, 9 вересня генпрокурор Александр Стояногло повідомив, що єдиному обвинуваченому у справі - екскерівникові Служби інформації та безпеки Василю Ботнарю - присудили умовний термін, не уточнивши, якої тривалості. 

ЄСПЛ визнав Молдову винною в порушенні прав висланих турецьких вчителів

У Генпрокуратурі продовжують наполягати, що не можуть повідомити деталі вироку, тому що суд засекретив матеріали справи і не реагує на їхні запити опублікувати ту частину вироку, яка не містить засекреченої інформації. 

Справа стосується вислання з Молдови турецьких вчителів у  2018 році. 6 вересня співробітники Служби інформації та безпеки затримали сімох працівників мережі молдавсько-турецьких ліцеїв Orizont. Далі їх без суду вислали з Молдови до Туреччини, де їм присудили тривалі терміни ув’язнення - від 6 до 12 років.

Всіх їх звинуватили в причетності до спроби вчинити держпереворот в Туреччині у 2016 році. Всі вони в цей час перебували в Молдові. 

ЗМІ з посиланням на свої джерела в уряді повідомляли, що цей крок був зроблений на тлі майбутнього візиту у Молдову президента Туреччини - або як "крок задобрення", або як умова, без якої візит був би скасований.  

Європейський суд з прав людини визнав Молдову винною у порушенні прав висланих вчителів. 

Спершу у справі, окрім Ботнаря, проходили й інші посадовці - заступник керівника СІБ Александр Балтагу та директор Бюро з міграції та біженцям Ольга Поалелунжь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.