ЄС привітав виведення турецького судна сейсмічної розвідки зі спірних вод біля Греції

Четвер, 17 вересня 2020, 08:21

Євросоюз привітав недавнє відведення турецького судна сейсмічної розвідки Oruc Reis зі спірних вод східного Середземномор'я і закликав Анкару до аналогічних дій щодо Кіпру.

Про це заявив речник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки у середу ввечері, повідомляє "Європейська правда".

Представник ЄС назвав відведення судна важливим кроком, який відкриває шлях до конструктивного діалогу між Грецією і Туреччиною, і закликав ухвалити аналогічне рішення щодо Кіпру.

Туреччина відправляє ще одне судно сейсмічної розвідки у Чорне море

"Заява Туреччини у вівторок про продовження (міжнародної автоматизованої системи оповіщення) Navtex для бурового судна Yavuz викличе подальшу напруженість і відсутність безпеки в східному Середземномор'ї в той момент, коли з'явилася можливість продовжити негайну деескалацію і відновити діалог і переговори, що є єдиним шляхом до надійних рішень ", - йдеться в заяві речника

Турецьке судно сейсмічної розвідки Oruc Reis вийшло зі спірних вод у східному Середземномор’ї, право на які одночасно заявляють Греція та Туреччина, 13 вересня.

Греція назвала це позитивним першим кроком в ослабленні напруженості між двома країнами. Втім Анкара заявляє, що цей крок не означає відмови від її прав в східному Середземномор'ї.

Нещодавні спроби Туреччини проводити розвідку родовищ у східному Середземномор’ї поблизу острова Кастеллорізо призвели до значної напруги у стосунках з Грецією. Греція вважає, що зона входить до її континентального шельфу. Туреччина називає претензії Греції необґрунтованими.

Читайте також: На порозі війни: чи може НАТО зупинити конфлікт Греції та Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: