"Небезпека зростає, але все залежить від нас": прем’єр Швеції звернувся до нації через епідемію

Понеділок, 23 листопада 2020, 11:35

Прем’єр-міністр Швеції виступив з рідкісним зверненням до нації у зв’язку з погіршенням ситуації з коронавірусом, наголошуючи, що ситуація стає серйозною, а майбутнє залежить від відповідальності кожного.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на шведське The Local.

Стефан Левен зазначив, що після літа, коли можна було жити майже нормальним життям, ситуація знову погіршилася. 

Відомий шведський музей Скансен закриється вперше за 129 років через коронавірус

"Небезпека зростає. Заражаються все більше людей, все більше людей потрапляють у реанімації, все більше хворих помирають… За все, у чому ми зараз як країна помилимося, доведеться заплатити згодом. За те, що ми зараз зробимо правильно, ми отримаємо нагороду у майбутньому. Від того, що ми будемо робити зараз, залежить, як будуть виглядати святкування дня Святої Люсії та Різдва, і хто з наших рідних буде з нами на Різдво. Це може звучати жорстко, але реальність саме така",  - наголосив прем’єр.  

Голова уряду зазначив, що країна вже може помітити зміну поведінки людей - зниження мобільності, збільшення дистанційної роботи, і таких прикладів відповідальності треба більше. 

Прем’єр закликав дотримуватися чинних рекомендацій органів охорони здоров’я - уникати зустрічей з друзями, а тим, хто живе зовсім сам, звузити коло спілкування до 1-2 осіб; залишатися максимально вдома і  дозволити своїм працівникам дистанційну роботу.

"Навіть якщо ви маєте незначні симптоми - ви можете заражати інших… Ваш друг може мати тяжкий перебіг хвороби. Ваші бабусі й дідусі, яких ви заразите, можуть померти. Це люди, заради яких потрібно піти на жертви, проявити самодисципліну і відповідальність", - наголосив він.

Левен нагадав, що навесні, відповідальність шведів допомогла країні пережити "першу хвилю" епідемії без жорсткого карантину.

"Зараз нам знову треба продемонструвати свою єдність і почуття відповідальності. І вони сильніші, ніж вірус, з яким ми боремося. Зробімо це зараз, разом, заради Швеції", - закликав прем’єр. 

Як зазначає видання, звернення прем’єра до нації у Швеції є винятковою подією - їх було чи не чотири в новітній історії: звернення Карла Більдта у зв’язку з серією антимігрантських нападів у 1992 році, Йорана Перссона у 2003 році - після вбивства міністерки закордонних справ Анни Ліндт, та два звернення Стефена Левена у 2020 році у зв’язку з епідемією коронавірусу. 

Як вже повідомлялося, минулого тижня Швеція для боротьби з вірусом заборонила публічні заходи за участю більше восьми осіб. Більшість інших заходів для боротьби з вірусом залишаються на рівні рекомендацій.

Протягом останнього тижня добовий приріст заражень у 10-мільйонній Швеції коливався від 4 тисяч до понад 6 тисяч випадків.

З початку епідемії померли більше 6 тисяч хворих.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.