Сенат США не підтримав імпічмент Трампа

Неділя, 14 лютого 2021, 07:43

Сенат США виправдав Дональда Трампа в суботу у його другій за рік справі про імпічмент, цього разу за його за роль у нападі його прихильників на Капітолій, при штурмі якого загинули 5 осіб.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Імпічмент Трампа підтримали 57 сенаторів, 43 були проти. Для затвердження рішення необхідно було 67 голосів. Трампа звинувачували в підбурюванні до повстання після п'ятиденного судового розгляду в тій же будівлі, яку його прихильники розграбували 6 січня.

У США показали нові відео зі штурму Капітолію, з яких видно, як близько до топ-посадовців був натовп

В ході голосування сім з 50 республіканців Сенату приєдналися до демократів, підтримавши імпічмент.

Трамп покинув свій пост 20 січня, тому імпічмент не міг бути використаний для його відсторонення від влади. Але демократи сподівалися домогтися засудження і покласти на нього відповідальність за штурм, в результаті якого загинули п'ятеро людей, включно з поліцейським, і підготувати ґрунт для голосування, щоб заборонити йому коли-небудь знову займати державні посади.

Вони стверджували, що, маючи шанс зайняти цей пост в майбутньому, Трамп без коливань знову буде заохочувати політичне насильство.

Зеленський про штурм Капітолію: світу буде складно розглядати США як символ демократії

Адвокати Трампа стверджували, що його слова на мітингу були захищені його конституційним правом на свободу слова, і заявили, що йому не була надана належна правова процедура в ході розгляду.

Республіканці врятували Трампа 5 лютого 2020 року при голосуванні по його першій справі про імпічмент, коли тільки один сенатор з їхніх лав - Мітт Ромні - проголосував за засудження і відсторонення його від посади.

Нагадаємо, Палата представників США 13 січня вдруге оголосила імпічмент Трампу, звинувативши його у підбурюванні своїх прихильників до штурму Капітолію.

Дональд Трамп - єдиний в історії президента США, якому двічі оголошували імпічмент, та один з трьох, кому взагалі оголошували імпічмент. Під час першого процесу імпічменту у зв'язку зі звинуваченнями про тиск на президента України Сенат виправдав Трампа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.