У Британії майже третина госпіталізованих коронахворих за 4 місяці знову потрапили у лікарню

Четвер, 1 квітня 2021, 12:21

Близько третини людей, які були госпіталізовані з коронавірусом у Британії, у межах чотирьох місяців після цього знову потрапили у лікарню через ускладнення.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє The Guardian.

При цьому, кожен восьмий з цих пацієнтів помер внаслідок ускладнень.  

Такими виявилися результати моніторингу, який проводився для розуміння довгострокових наслідків перенесеної хвороби.  

Хоча коронавірус асоціюється насамперед з серйозними наслідками для респіраторних органів, вірус може спричиняти наслідки також для серцево-судинної системи, печінки та нирок. 

У Британії лише 40% людей ізолювалися, маючи симптоми коронавірусу

Дослідники Університетського коледжу Лондона, Офісу національної статистики та Університету Лейчестера порівняли медичні записи про близько 48 тисяч людей, яких госпіталізували з коронавірусом і виписали до 31 серпня 2020 року. Для порівняння взяли і контрольну групу із населення загалом.  

Для дослідження відстежили показники повторної госпіталізації, смерті та поставлених діагнозів. 

З’ясувалося, що в середньому протягом 140 днів близько третини виписаних коронахворих знову потрапили у лікарню, і кожна восьма людина померла. Ці показники суттєво вищі, аніж у контрольної групи.

"Ці висновки викликають стурбованість, і це варто сприйняти серйозно. Можна бачити, що це далеко не легка хвороба, і стан коронахворих надалі потрібно відстежувати, щоб на ранній стадії помітити проблеми з іншими органами, - зазначає дослідник Амітава Банерджі з Університетського коледжу Лондона. - Досі ми схилялися до думки, що проблеми з серцем, нирками та діабет є факторами ризику у разі зараження коронавірусом, але можемо бачити, що вони можуть ставати і ускладненнями внаслідок коронавірусу". 

Показник порушення функцій багатьох органів при цьому був вищим серед пацієнтів віком до 70 років, аніж старших, та частіше вищим серед представників етнічних меншин.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: