Європарламент ратифікував торгову угоду між ЄС та Британією щодо відносин після Brexit

Середа, 28 квітня 2021, 10:44

Європарламент ратифікував торгову угоду щодо відносин після Brexit між Євросоюзом та Британією.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Згідно з результатами голосування, "за" проголосували 660 євродепутатів, 5 голосували "проти", 32 - утрималися, повідомляє пресслужба Європарламенту. Саме голосування відбулося у вівторок, його результати оголосили у середу 28 квітня. 

"Вітаю результати голосування Європарламенту на користь угоди про торгівлю та співпрацю між ЄС та Британією.Вона закладає основи для сильного і близького партнерства з Британією. Тепер важливе віддане її виконання", - відреагувала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. 

Президент Євроради Шарль Мішель назвав ратифікацію торгової угоди "значним кроком вперед", що відкриває нову еру у відносинах. "ЄС продовжить конструктивно співпрацювати з Британією як важливим другом і партнером".

Угода набуде чинності з 1 травня, після фінального рішення Ради ЄС. До цього з 1 січня 2021 року угода застосовувалася "попередньо" - через те, що згоди досягли в останній момент, завершити усі необхідні процедури до терміну виходу Британії з єдиного ринку не встигли. 

Зазначимо, попри укладення і ратифікацію угоди, низка питань у відносинах між ЄС та Британією досі не вирішені остаточно, зокрема щодо риболовлі. Проблемним залишається питання руху товарів між Ірландією - членом ЄС, Північною Ірландією та рештою Британії. 

Французькі рибалки погрожують заблокувати порт Кале через суперечку щодо Brexit

У березні Євросоюз почав юридичну процедуру проти Британії через те, що Лондон в односторонньому порядку змінив торгові вимоги щодо Північної Ірландії, продовживши перехідний період до початку перевірок товарів, які ввозяться до Північної Ірландії, щоб спростити їхній рух. З цієї причини Європарламент відкладав голосування за ратифікацію угоди. 

У той же час, в самій Північній Ірландії загострилося невдоволення юніоністів з приводу того, що між регіоном та рештою Британії фактично з’явився кордон. 

Більше на цю тему - у статті: Brexit на Різдво: як Британія та ЄС домовилися уникнути "жорсткого" розлучення,

а також: Метастази Brexit: куди заведуть Північну Ірландію нові масові протести.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.