У Мінську за закритими дверима почали суд над Колесніковою та ще одним соратником Тихановської 

Середа, 4 серпня 2021, 15:49

У Мінському обласному суді 4 серпня почався судовий процес над соратниками екскандидата в президенти Віктора Бабарико, членами основного складу Координаційної ради білоруської опозиції - Марією Колесниковою та Максимом Знаком.

Процес закритий, до судової зали не впустили навіть родичів звинувачуваних.

У телеграм-каналі Бабарико опублікували звістку від Марії Колеснікової перед судовим засіданням. 

"Готуюся інтенсивно і бадьоро. Там буде весело, шкода, що цього не зможуть побачити люди. Закритий процес і наша ізоляція - це підтвердження страху й слабкості", - цитують Колеснікову.

Вона розповідає також, що чекає засідання, щоб побачити Максима Знака та що буде "в улюбленому чорному платті, червона помада обов’язково". 

Згодом білоруський "Спутнік" опублікував відео з зали суду, на якому Колеснікова за гратами посміхається і показує знак серця.

"Белсат" повідомляє, що під будівлю суду прийшли кілька європейських дипломатів.

Нагадаємо, Марію Колесникову 7 вересня 2020 року викрали в центрі Мінська і силоміць посадили в мікроавтобус. Наступного дня стало відомо, що її разом з ще двома членами Координаційної ради спробували видворити в Україну. Колесникова, щоб уникнути цього, порвала на кордоні свій паспорт.

Максима Знака затримали на два дні пізніше, 9 вересня. 

Згодом щодо Колесникової та ще низки членів Координаційної ради відкрили кримінальні справи за підозрою в створенні екстремістського формування і керівництва ним, фінансування його діяльності з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом.

Обох звинувачують за трьома статтями - змова з метою захоплення державної влади, публічні заклики до захоплення державної влади та інших дій, скерованих на шкоду нацбезпеці, та створення або керівництво екстремістським угрупуванням. 

Найбільші санкції загрожують за першою статтею - від 8 до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, Світлана Тихановська, Світлана Алексієвич, Марія Колесникова та низка інших лідерів білоруської опозиції отримали премію Європарламенту імені Андрія Сахарова за права людини та свободу думки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: