Північна Македонія оголосила кризову ситуацію через лісові пожежі

фото
Четвер, 5 серпня 2021, 13:45

Уряд Північної Македонії на 30 днів запровадив режим кризової ситуації у зв’язку з лісовими пожежами. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на TV24 та македонську редакцію DW.

За запровадження кризової ситуації одностайно висловилися всі причетні відомства, з огляду на масштаби пожеж і ризиків, які вони створюють.

 

На кінець минулої доби у Північній Македонії вирували 10 пожеж. Найсерйознішою ситуація була у муніципалітетах Македонський Брод, у районах Пехчево та Дельчево. Подекуди вогонь знищив і житлові будівлі.

 

Повідомляється, що до осередків пожеж перекинули практично всі наявні сили. 

 

Допомагають боротися з вогнем підкріплення з Сербії та Болгарії, у четвер очікують команду з 46 пожежників із 16 машинами зі Словенії. 

"Ситуація змінюється щогодини. Ми не можемо заздалегідь спрогнозувати, як вогонь поведе себе, тому що надзвичайна сухість, високі температури та вітер сприяють швидкому поширенню пожежі і зміні напрямку її руху", - прокоментував представник Центру кризового реагування Стоянце Ангелов. 

 

У район Пехчево вдень надсилали п’ять гелікоптерів, два македонських і три сербських, але температура повітря виявилась настільки екстремальною, що їм довелось повернутися. Насилу вдалося врятувати від пожежі місцевий монастир. Вранці гелікоптери все ж змогли приступити до гасіння.

Уряд вже пообіцяв премії у розмірі 10 тисяч динарів пожежникам та волонтерам, які борються з пожежами.

Нагадаємо, з лісовими пожежами борються також сусідні Греція та Албанія. У Греції довелося евакуювати села, розташовані поруч з місцем проведення древніх Олімпійських ігор.

4 серпня на півночі Греції зафіксували близьку до рекордної температуру, +47,1 градуса за Цельсієм.

Читайте також: Звикаємо до нового клімату: як спека та повені змінюють звичну нам Європу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.