Прем'єр Британії викликав хвилю обурення жартом про рішення Маргарет Тетчер

П'ятниця, 6 серпня 2021, 10:59

Прем’єр Британії Борис Джонсон викликав хвилю критики на свою адресу, пожартувавши під час візиту до Шотландії, що закриття вугільних шахт колишнім прем'єр-міністром Маргарет Тетчер пришвидшило боротьбу Британії зі зміною клімату.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Виступаючи перед журналістами після відвідин вітрової електростанції Морей-Іст на північно-східному узбережжі Шотландії, Джонсон відповідав на питання про необхідність твердого графіка припинення видобутку нафти і розвідки газу.

"Ми розуміємо важливість нафтогазової промисловості на північному сході Шотландії. Підписані контракти не можна просто так розірвати. Але нам потрібно переходити (на альтернативну енергетику. – Ред.) якнайшвидше", - сказав Джонсон.

"Подивіться, що ми вже зробили. За мого життя ми відмовилися від вугілля. Завдяки Маргарет Тетчер, яка закрила так багато вугільних шахт по всій країні, у нас був гарний початок, і тепер ми всі разом стрімко відмовляємося від вугілля", - додав жартома британський прем’єр.

Майже половина британців вважають, що Джонсон зарано послабив обмеження - опитування

Те, як Тетчер впоралася із занепадом вугільної промисловості в 1980-х роках, досі розглядається британською громадськістю як одна з найбільших невдач її перебування на посаді. Особливо в Шотландії і на півночі Англії, де закриття підприємств найбільше зачепило громади.

Мільйони людей протестували проти закриття шахт, часто відбувалися жорстокі зіткнення між шахтарями і поліцією.

Перша міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що коментарі Джонсона є "грубими і глибоко нечутливими" до шахтарів.

"Життя та громади Шотландії були повністю спустошені руйнуванням вугільної промисловості Тетчер (що не мало жодного стосунку до турботи про планету)", - написала вона у Twitter.

Лідер лейбористів Кір Стармер також розкритикував прем'єр-міністра.

"Ганебна похвала Борисом Джонсоном закриття вугільних шахт Маргарет Тетчер... показує, наскільки він втратив зв'язок з робітниками", - заявив політик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.