Прем'єр-міністр Швеції подав у відставку

Середа, 10 листопада 2021, 13:46

Прем'єр-міністр Швеції Стефан Льовен подав заяву про відставку на зустрічі зі спікером парламенту.

Про це пише агентство SVT, повідомляє "Європейська правда".

Льовен пішов з посади лідера Соціал-демократичної партії минулого тижня, передавши кермо влади партією міністру фінансів Магдалені Андерссон, яка, ймовірно, стане новим прем'єром.

Але він не відразу пішов з посади глави уряду, дочекавшись завершення переговорів про лісову політику та закони про планування у прибережних районах.

Льовен очолюватиме тимчасовий уряд доти, доки не буде обрано нового прем'єр-міністра. Він очолював уряд меншості з 2014 року та оголосив раніше цього року, що піде у відставку перед наступними загальними виборами, які відбудуться у вересні 2022 року.

Якщо Андерссон очолить уряд, вона стане першою жінкою на посаді прем'єр-міністра Швеції. Голосування, ймовірно, відбудеться наступного тижня.

Згідно зі шведською системою парламентаризму, кандидату в прем'єр-міністри потрібно лише переконати більшість членів парламенту не голосувати проти своєї кандидатури, щоб прийти до влади.

Центристська партія погодилася у середу не блокувати кандидатуру Андерссон в обмін на спрощення будівельних норм та змін у законах про власність на лісове господарство. Андерссон ще потрібна підтримка Лівої партії, яка поки що не визначилася.

Нагадаємо, влітку Льовен став першим прем’єром Швеції в історії, якому проголосили вотум недовіри. Це трапилось після сварки щодо контролю за орендою житла. 

Однак опозиція не змогла сформувати дієздатну коаліцію, тому Льовен знову повернувся на посаду, всього через два тижні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.