Євросоюз планує обмежити експорт сміття у бідніші країни

Середа, 17 листопада 2021, 15:39

Європейська комісія в середу запропонувала переглянути правила ЄС щодо перевезення відходів, щоб країнам-членам було складніше вивозити своє сміття до бідніших країн, які мають слабкі правила поводження з відходами.

Про це "Європейській правді" стало відомо від пресслужби Єврокомісії.

Запропоновані правила, які повинні схвалити країни ЄС та Європейський парламент, є частиною плану Брюсселя зі скорочення забруднення та забезпечення повторного використання та переробки пластику, текстилю та металів.

Румунія готується запровадити обов'язкове сортування відходів

Минулого року ЄС експортував близько 33 мільйонів тонн відходів, приблизно половину з яких було відправлено до бідніших країн, що не входять до Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). У цих країнах слабші правила поводження з відходами, ніж у ЄС.

"Мета полягає в тому, щоб змусити ЄС взяти на себе велику відповідальність за вироблені відходи. Сьогодні це не так, і це те, що необхідно змінити", - сказав керівник екологічної політики ЄС Віргініюс Сінкявічюс.

Згідно з пропозицією, країна, яка не є членом ОЕСР, повинна повідомити Брюсселю про те, що вона хоче приймати партії відходів із ЄС, і довести, що вона може обробляти відходи екологічно безпечним чином.

Туреччина заборонила імпорт відходів поліетилену

Якщо країна зможе це зробити, держави ЄС зможуть надсилати туди свої відходи.

Експорт відходів до країн ОЕСР також піддаватиметься моніторингу з боку ЄС, і Брюссель може призупинити його у випадку підтвердження побоювань, що такий експорт викликає забруднення.

Пропозиція Єврокомісії спрямована на те, щоб спонукати 27 країн-членів покращити свої можливості щодо повторного використання та переробки відходів у домашніх умовах.

Пропозиція також спрощує правила перевезення відходів у межах ЄС, щоб пластик, папір, залізо та сталь могли потрапити на європейські підприємства з переробки. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.