Німеччина і Нідерланди вперше відправили дипломатів на перемовини з "Талібаном"

П'ятниця, 19 листопада 2021, 08:51

Німеччина та Нідерланди вперше з часу, коли влада в країні перейшла до угруповання "Талібан", відправили своїх дипломатів в Афганістан на перемовини. Ключовою темою розмови були гуманітарні питання.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Spiegel.

В МЗС Німеччини повідомили, що до Кабула на перемовини з урядом "Талібану" у четвер 18 листопада вирушили спеціальний посланник Яспер Вік та посланник Маркус Потцель, а від Нідерландів - спецрадник щодо Афганістану Еміль де Бонт. 

Німеччина надасть 600 млн євро на гуманітарну допомогу афганцям

Згідно з комюніке, йшлося про питання "у яких практична співпраця і необхідна, і можлива", зокрема гуманітарну допомогу для афганців.

Посольство Німеччини в Кабулі припинило роботу в середині серпня, його відкриття поки не обговорюється.

Як відомо, країни Заходу постали перед непростим вибором після повернення "Талібану" до влади, оскільки з одного боку прагнуть надати гуманітарну допомогу афганцям, але й уникнути підтримки невизнаного уряду талібів, особливо на тлі того, що старші дівчата та жінки здебільшого втратили можливість навчатися і працювати.  

Зазначається, що уряд "Талібану" пообіцяв гарантувати для працівників гуманітарних місій безпечний і безперешкодний доступ до громад і людей, які потребують допомоги, "проявив розуміння, що рівний доступ до освіти афганських хлопців та дівчат є національною необхідністю для Афганістану", та вкотре пообіцяв залишати можливість виїхати з країни для тих, хто хоче це зробити. 

"Ми взяли до уваги зобов’язання. Будь-які подальші дії будуть залежати від того, як вони будуть виконуватися", - зазначили в МЗС Німеччини. 

Афганістан дуже залежить від зовнішньої допомоги, якої суттєво поменшало після останньої зміни влади. ООН неодноразово попереджала про загрозу гуманітарної катастрофи в країні. 

Як повідомлялося, в листопаді Німеччина організувала перший евакуаційний рейс з Афганістану відтоді, як США та союзники остаточно вивели війська з країни.

Читайте також: ІДІЛ зближує: навіщо Захід пішов на перші контакти з урядом "Талібану".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.