Глава МЗС Литви відвідав Україну та підтримав створення трибуналу для Путіна

Вівторок, 15 березня 2022, 16:01

У вівторок очільник Міністерства закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс здійснив робочий візит до Львова для зустрічі з українським колегою Дмитром Кулебою.

"Європейська правда" має у розпорядженні спільну заяву, ухвалену за підсумками зустрічі міністрів.

У документі Кулеба та Ландсбергіс спільно засудили дії РФ, підкресливши, що безпосередню участь у агресії вже бере Білорусь. Окрім того, литовський міністр підтримав низку ініціатив Києва.

20-й день нового етапу збройної агресії Росії, що триває з 2014 року, у Львові відбулася зустріч міністрів закордонних справ Литовської Республіки та України", - йдеться у заяві.

Спільна заява міністрів підкреслює, що жорстокі дії РФ, атаки на мирне населення тощо є порушенням міжнародного гуманітарного права і мають тягнути за собою відповідальність виконавців та тих хто планував ці злочини.

"Провини пана Путіна та його спільників мають закінчитися в Гаазі. У цьому відношенні міністри висловили рішучу підтримку процесу розслідування, відкритого прокурором Міжнародного кримінального суду", - йдеться у документі. Міністри також закликали посилити тиск на режими Росії та Білорусі, включаючи заборону імпорту нафти, газу і вугілля, та наголосили на необхідності подальшої ізоляції Росії та її економіки, "щоб підірвати здатність Кремля атакувати своїх сусідів".

Росія має компенсувати втрати України на відновлення економіки. "Міністри наголосили, що Україна повинна мати можливість якнайшвидше відновити свою економіку після закінчення війни. Росія має бути притягнута до відповідальності та повністю відшкодувати всі втрати, завдані під час її вторгнення в Україну", - йдеться у заяві.

Насамкінець міністри нагадали про заявку України на вступ до Європейського Союзу від 28 лютого 2022 року.

Як повідомлялося, прем’єри Польщі, Чехії і Словенії приїдуть до Києва попри бойові дії.

Водночас, президент США Джо Байден наступного тижня може приїхати до Польщі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.