РФ виходить з Ради Європи, європейські лідери приїхали у Київ, вже 3 млн біженців: новини дня

Дайджест
Вівторок, 15 березня 2022, 20:42

Колишній командувач армії США вважає, що у РФ залишилося ресурсів на ще 10 днів війни з веденням наступальних операцій; польські дипломати в Україні допомагають у документації воєнних злочинів РФ; президент Фінляндії вважає, що Путін не зацікавлений у зміні режиму в Україні; прем’єр-міністри Польщі, Чехії та Словенії прибули в Київ; Зеленський вважає, що Україна не стане членом НАТО; ЄС обговорить потенційний 5-й пакет санкцій, проти енергетичного сектора РФ; Росія не дочекалась, поки її виженуть з Ради Європи, і виходить сама; в ООН оцінюють кількість біженців з України вже у 3 мільйони осіб; у Німеччині пропонують надавати притулок дезертирам з армії РФ в Україні.

Більше цікавих новин 15 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Двадцята доба війни

Триває двадцята доба війни Росії проти України. Американський телеканал Fox News повідомив, що його оператор П'єр Закжевський загинув внаслідок обстрілу в Україні в понеділок.

Колишній командувач армії США у Європі Бен Ходжес вважає, що у Росії залишаються ресурси на ще 10 днів війни з веденням наступальних операцій.

Президент Володимир Зеленський попередив західних лідерів, що Росія націлиться на інші європейські країни, якщо її не зупинити в Україні.

Польські дипломати в Україні допомагають у документації воєнних злочинів РФ.

Президент Фінляндії вважає, що Путін не зацікавлений у зміні режиму в Україні.

Глава МЗС Литви відвідав Україну та підтримав створення трибуналу для Путіна.

А єврокомісар з питань довкілля Віргініюс Сінкевічюс став першим єврокомісаром, який прибув до України з початку війни.

Прем’єр-міністри Польщі, Чехії та Словенії прибули в Київ, попри бойові дії.

"Ми повинні якнайшвидше зупинити трагедію, що відбувається на Сході", - пояснив візит прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у Facebook.

А глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу відвідає Росію та Україну у найближчі два дні.

За даними CNN, Росія просить у Китаю військове харчування та фінансову підтримку. Британія закликала Китай утриматися від будь-якої підтримки Росії.

А генсек НАТО заявив, що Китай має засудити жорстоке вторгнення Росії в Україну.

Україна не стане членом НАТО

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна не стане членом Північноатлантичного альянсу попри політику "відкритих дверей" НАТО.

Він наголосив, що Україна зараз не претендує на активізації статті 5 Договору НАТО і лише просить закрити небо, щоб унеможливити авіаудари Росії.

Тим часом, міністр оборони України візьме участь у зустрічі НАТО 16 березня попри угорське вето.

А 24 березня в Брюсселі має відбутися позачергове засідання глав держав і урядів НАТО. На ньому мають розглянути наслідки вторгнення Росії в Україну, рішучу підтримку України та подальше посилення стримування та оборони НАТО у відповідь на нову реальність безпеки. 

Столтенберг скликав екстрений саміт лідерів країн НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг попередив Росію про неприпустимість використання хімічної зброї в Україні.

Також він повідомив, що безпілотник, який розбився у Загребі, не мав озброєння і збився з курсу.

Раніше міністр оборони Хорватії Маріо Баножич заявив, що на борту військового безпілотника є сліди вибухівки.

Підготовка п’ятого пакету санкцій

ЄС узгодив деталі четвертого пакету санкцій проти Росії та обговорить потенційний 5-й пакет санкцій, проти енергетичного сектора РФ.

Серед іншого, Євросоюз запровадив санкції проти Абрамовича, Ернста і ще 13 росіян.

А США ввели санкції проти топпосадовців Міноборони РФ і глави Рособоронекспорту.

У Ізраїлі заявили, що не допомагатимуть РФ "обходити" санкції

В Іспанії заарештували яхту російського олігарха вартістю 140 млн доларів. За кілька годин після повідомлення про арешт зазначеної яхти у Барселоні, відбулося затримання яхти Lady Anastasia. Згідно з двома джерелами, це судно належить Сергію Чемезову, колишньому офіцеру КДБ, який очолює держконгломерат "Ростех". Саме цю яхту хотів потопити український моряк, дізнавшись про напад Росії на Україну. 

Уряд Великої Британії у вівторок оголосив про заборону на експорт до Росії товарів класу люкс, а також запровадив нові імпортні тарифи на сотні ключових товарів. Крім того, уряд країни додав 350 нових осіб під режимом санкцій проти Росії та 9 нових списків під режимом кіберсанкцій. 

У список, зокрема, потрапили міністр оборони РФ з 2012 року Сергій Шойгу, колишній президент, а нині заступник голови Ради безпеки Росії Дмітрій Медведєв, один із членів найближчого оточення Путіна, колишній керівник найбільшого російського комерційного банку Пьотр Авен.

Євросоюз, G7 і низка країн позбавили Росію преференцій від членства у СОТ.

Канада запровадила санкції проти 15 російських чиновників за підтримку вторгнення в Україну.

Єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні заявив, що економічні санкції, запроваджені ЄС мають вплив, але їх недостатньо, щоб зупинити війну Росії проти України.

Росія ввела санкції проти Байдена і низки топ-посадовців США, а також проти прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо і 312 "пробандерівських елементів" Канади.

Крім того, Росія не дочекалась, поки її виженуть з Ради Європи, і виходить сама. Рада Європи вже отримала повідомлення від Російської Федерації про вихід.

Про те, що змінить вихід Росії з Ради Європи, дивіться у відео на нашому Youtube-каналі.

Про зброю для України

Естонія відправила Україні понад 2000 європіддонів з товарами вагою близько 2000 тонн – зброєю та боєприпасами, медичною та гуманітарною допомогою. Також в Україну вже відправлено 15 тонн продовольчої допомоги.

Президент США обіцяє Україні допомогу, достатню для захисту від агресії РФ. Сполучені Штати обіцяють надіслати гроші, продукти та допомогу, щоб врятувати життя українців. 

А міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив подив позицією офіційного Будапешта щодо допомоги Києву в умовах відсічі російської агресії, нагадавши, що свого часу Угорщина також була у схожій ситуації. 

3 мільйона біженців

В ООН оцінюють кількість біженців з України вже у 3 мільйони осіб.

Загалом 100 000 людей та організацій у Великій Британії виявили зацікавленість у забезпеченні житлом українців, які тікають від війни з Росією.

Міністр Майкл Гоув у понеділок оголосив, що британці зможуть прийняти будь-якого українця для проживання у своєму домі мінімум на пів року.

МЗС повідомило алгоритм для українців, які через війну їдуть до Туреччини.

Ізраїль зупинив дію безвізу для України, запровадив електронні дозволи.

У Франції аносували ініціативу для допомоги українцям з пошуком роботи.

ЄС надасть Чехії модульні будинки для розміщення біженців з України.

Інше: дезертири РФ у Німеччині, ПАРЄ і Придністров’є

Правляча партія Грузії звинувачує президентку в порушенні Конституції і звернеться до КС.

У Німеччині пропонують надавати притулок дезертирам з армії РФ в Україні.

ПАРЄ хоче офіційно визнати Придністров’я зоною російської окупації.

Збиття MH17: МЗС відреагувало на ініційований Австралією і Нідерландами процес проти РФ.

Це лише частина цікавих новин 15 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.