Конгрес США зробив перший крок до позбавлення РФ торгових преференцій

Четвер, 17 березня 2022, 22:32

Палата представників Конгресу США схвалила законопроект про призупинення нормальних торговельних відносин з Росією.

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на CNN, за цю ініціативу проголосувало 424 законодавців, проти – лише 8.

Нагадаємо, минулого тижня президент Джо Байден оголосив , що США разом з G7 та Європейським Союзом відмовлять Росії у "найбільшого сприяння".

Цей статус РФ отримала при набутті членства у Світовій організації торгівлі (СОТ). Він означає, що в торгівлі з іншими країнами-членами СОТ, продукція з РФ має низькі тарифі та мінімум нетарифних бар’єрів.

Законопроект також передбачає призупинення нормальних торгових відносин із Білоруссю, яка не є членом СОТ.

Авторами законопроекту є демократ Річард Ніл та республіканець Кевін Брейді. У своїй спільній заяві вони оголосили: "Ми повинні зробити все можливе, щоб притягнути Путіна до відповідальності за безглуздий напад на український народ і підрив глобальної стабільності. Призупинення нормальних торговельних відносин є важливою частиною наших зусиль по відновленню миру, спасінню життів та захисту демократії".

Таким чином, найближчим часом цей законопроект розгляне й Сенат США. Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер заявив, що він буде працювати над тим, щоб швидко винести цей документ на голосування.

"Ми залишаємося єдиними в тому, щоб надіслати Путіну чіткий меседж: його нелюдське насильство проти українського народу матиме жахливу ціну, і сьогоднішній крок Палати представників - це ще один спосіб втілити це в життя… Я очікую, що він (законопроект) матиме широку двопартійну підтримку у Сенаті, і я буду працювати зі своїми колегами, щоб знайти спосіб швидкого просування його через цю палату",- додав він.

Нагадаємо, скасування режиму найбільших преференцій може стати першим кроком по встановленню повного ембарго на імпорт з РФ – за словами американських топ-чиновників, така можливість "лежить на столі".

Більше про те, що означає позбавлення РФ торгових преференцій,   можна почитати у статті "З агресором не торгуємо: як Захід розпочав блокування імпорту з РФ".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: