38 країн звернулися до Гааги із закликом розпочати слідство по злочинам РФ

Четвер, 3 березня 2022, 00:55

Агресія РФ проти України може стати об’єктом розгляду  Міжнародного кримінального суду, розташованого у Гаазі.

Як повідомляє "Європейська правда", про це на своїй сторінці у twitter пише британський прем’єр Борис Джонсон.

"Сьогодні вночі 38 країн з усього світу найбільше звернулися до Міжнародного кримінального суду щодо варварського вторгнення Росії в Україну. Ми абсолютно впевнені, що Путін не може безкарно вчиняти ці жахливі дії",- пише він.

Нагадаємо, прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан висловив занепокоєність через російське вторгнення до України та задекларував, що суд може взятися за цю справу.

Він нагадав, що МКС з 2015 року, від подання заявки з боку українського уряду офіційно має повноваження на розслідування порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених на українській території, включно з тимчасово окупованими територіями.

"Слідкую за подіями в Україні та навколо неї... Нагадую всім сторонам, які вчиняють насильство на українській території, що мій офіс може втілити свою юрисдикцію для розслідування будь-яких актів геноциду, злочинів проти людства та воєнних злочинів, вчинених в Україні", - йдеться у заяві.

Міжнародний кримінальний суд вже кілька років досліджує українські події.

У 2020 році відбулася ключова подія: офіс прокурора МКС визнав, що Міжнародний кримінальний суд має юрисдикцію розглянути по суті справу про воєнні злочини в Україні.

Нещодавно Київ також відправив до МКС докази злочинів проти культурної спадщини в окупованому Криму

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: