Орбан запропонував прийняти мирні переговори України та Росії

Четвер, 3 березня 2022, 14:37

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна готова провести мирні переговори між Росією та Україною.

Про це він сказав у коментарі ВВС на угорсько-українському кордоні, пише "Європейська правда".

Орбан сказав, що відповідальність за припинення війни лежить насамперед на російській стороні.

Сьогодні вранці він відвідав центр прийому біженців у Берегшурані на угорсько-українському кордоні, і журналісти запитали його, що він хоче сказати президентові України Зеленському та президентові Росії Владіміру Путіну.

"У мене немає послання ні до кого. У мене є послання лише до тих біженців, які є тут", — відповів Орбан.

"Угорщина – добрий друг України та українського народу, якщо їм тут потрібна допомога, вони можуть розраховувати на нас. Я не думаю, що лідери потребують будь-яких повідомлень і порад з мого боку. Просто побажання від щирого серця. Мир, будь ласка, мир", – додав він.

Угорський уряд запропонував Будапешт як місце проведення майбутніх мирних переговорів між Росією та Україною. "Війну можна зупинити тільки шляхом переговорів, мирних переговорів та припинення вогню", - сказав Орбан.

Орбан раніше підтримував тісні стосунки з президентом Путіним: за останніх 12 років він провів 11 зустрічей, остання з яких відбулася місяць тому у Москві. Крім того, Угорщина послідовно блокувала зближення України з НАТО.

Нагадаємо, Орбан раніше заявив, що Угорщина не планує допомагати Україні зброєю та не дозволить транзит військової допомоги від інших союзників через свою територію.

Також глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт дотримується своєї угоди про імпорт російського газу і не планує скасовувати розширення своєї атомної електростанції "Пакш" на суму 12,5 млрд євро у партнерстві з російським "Росатомом". 

У той же час, він заявив про підтримку Угорщиною прискореного вступу України до ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.