У Молдові вичерпуються можливості для прийому українців, просять допомоги

Неділя, 6 березня 2022, 09:02

У Молдови швидко закінчуються можливості надати гідний притулок і догляд українським біженцям.

Про це заявив міністр закордонних справ Ніку Попеску, пише "Європейська правда" із посиланням на Politico.

Міністр попередив, що країні потрібні додаткові ресурси від іноземних партнерів у вигляді обладнання, фінансової допомоги та допомоги у переселенні біженців — і все це за лічені години та дні.

"Ми, безумовно, найвразливіший сусід України", — сказав він, вказуючи на "провоєнну пропаганду", підтримувану Росією, і на закриття повітряного простору, на додаток до поширення зброї та наростаючої кризи з біженцями.

Молдова з населенням близько 2,6 мільйона людей прийняла на сьогодні 237 000 біженців, з яких 113 000 залишаються на її території.

Попеску сказав, що очікує, що ці цифри зростатимуть.

"Ми наближаємося до критичної точки", - сказав він, зазначивши також величезний економічний удар через втрату імпорту з України, в основному з Одеського порту, а також падіння довіри інвесторів та транскордонної активності.

"Я легко можу передбачити втрачене десятиліття з погляду демократичної консолідації та економічного розвитку для України, Молдови. Молдова перебуває у дуже складному становищі", — додав він.

Молдова на початку тижня отримала своєрідний авансовий платіж, коли верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель відвідав країну і пообіцяв виділити 15 мільйонів євро "на допомогу у подоланні поточної кризи".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: