ЄС вперше за два роки проведе саміт з Китаєм, у фокусі - війна в Україні

П'ятниця, 1 квітня 2022, 09:34

Лідери ЄС і Китаю зустрінуться у п'ятницю на першому саміті за два роки - Брюссель прагне почути запевнення Пекіна в тому, що він не постачатиме Росії зброю та не допомагатиме Москві в обході західних санкцій.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Guardian.

Джерела в ЄС, близькі до підготовки саміту, заявили, що будь-яка допомога Росії завдасть шкоди міжнародній репутації Китаю та поставить під загрозу відносини з його найбільшими торговими партнерами і США.

США озвучили Китаю "червоні лінії" по допомозі РФ

Президенти Європейської комісії та Європейської ради Урсула фон дер Ляєн та Шарль Мішель проведуть віртуальні переговори з прем'єр-міністром Китаю Лі Кецяном, а потім із головою Сі Цзіньпіном.

Офіційний представник ЄС заявив, що позиція Китаю щодо Росії стане "питанням на мільйон доларів" у п'ятницю.

Інший зазначив, що минулого року понад чверть світової торгівлі Китаю припадало на країни ЄС та США, порівняно з 2,4%, які припадали на Росію.

"Чи продовжимо ми цю війну або працюватимемо разом, щоб покласти край цій війні? Це головне питання саміту", - сказав чиновник.

Нагадаємо, 18 березня президент США Джо Байден у майже двогодинній телефонній розмові з лідером Китаю Сі Цзіньпінем описав наслідки, з якими зіткнеться Пекін, якщо надасть матеріальну підтримку Росії у війні проти України.

А згодом Сполучені Штати заявили, що не зафіксували фактів передачі Китаєм військового обладнання РФ після розмови Джо Байдена з Сі Цзіньпіном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.