Порти закрили для суден РФ, скандальні заяви Папи Римського, справа проти Ле Пен: все за вихідні

Дайджест
Неділя, 17 квітня 2022, 21:14

За даними розвідки Британії, кінцева мета Росії в Україні не змінилася; Папа Римський визнав, що Україна є жертвою безглуздої війни, але уник згадки про РФ; Росія підтвердила погрози всім країнам, хто допомагає зброєю Україні; у Німеччині підтвердили надання 2 млрд євро на військову техніку, здебільшого Україні; британські інструктори відновили навчання українських військових в Україні; у Фінляндії заявили, що не варто звертати занадто великої уваги погрозам Росії щодо вступу в НАТО; порти усіх держав ЄС зупинили обслуговування російських кораблів; Україна веде переговори з державами "групи семи" про допомогу у сумі 50 млрд доларів; Марін Ле Пен за тиждень до виборів звинуватили у системній розтраті коштів ЄС; в Угорщині почали транслювати українські телеканали.

Більше важливих і цікавих новин 16 та 17 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Кінцева мета Росії залишається незмінною, заяви Папи Римського

Триває восьмий тиждень повномасштабної війни Росії проти України. За даними розвідки Британії, оперативний фокус російського вторгнення змістився на схід України, однак кінцева мета Росії залишається незмінною. Вона прагне змусити Україну відмовитися від своєї євроатлантичної орієнтації та утвердити власне регіональне домінування.

Російські сили продовжують перекидати бойову та допоміжну техніку з Білорусі на схід України. Сюди входять локації неподалік Харкова та Сєверодонецька, зазначають у британській розвідці.

Російська артилерія продовжує завдавати ударів по українських позиціях на сході країни, де Росія планує відновити свою наступальну діяльність.

Канцлер Австрії Карл Негаммер після зустрічі з президентом РФ Владіміром Путіним вважає, що російський лідер упевнений, що виграє війну в Україні.

А очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що Київ має підставу розраховувати на перемогу, обриси якої має визначити сама Україна.

Урсула фон дер Ляєн заявила, що хоробрість і стійкість України її вражає. 

Папа Римський визнав, що Україна є жертвою безглуздої війни, але уник згадки про РФ.

РФ погрожує, а союзники продовжують надавати зброю

Росія підтвердила погрози всім країнам, хто допомагає зброєю Україні.

За словами офіційної представниці МЗС РФ Марії Захарової, російське міністерство закордонних справ направило ноти всім країнам, які постачали зброю Україні.

Чехії Росія направила дипломатичну ноту, в якій попередила, що Прага не може постачати колишнє радянське озброєння до третіх країн без згоди Москви.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що чеське міністерство ніяк не відреагує і сказав, що "це нісенітниця, і щодо цих коштів засобів немає пункту, який забороняє реекспорт".

А німецький міністр юстиції Марко Бушманн заявив, що за міжнародним правом постачання важкого озброєння Україні не означатиме вступу у війну проти Росії.

У Німеччині підтвердили надання 2 млрд євро на військову техніку, здебільшого Україні.

Лідер найбільшої опозиційної партії Німеччини ХДС Фрідріх Мерц критикує канцлера Олафа Шольца за затримки у постачанні в Україну важкого озброєння.

Згадавши про нинішні дебати щодо постачання важкого озброєння в Україну, Мерц заявляє, що "повністю" згоден із позицією голови МЗС Анналени Бербок, що таким затримкам "більше немає виправдань".

До речі, канцлер Шольц наразі непопулярний у Німеччині як ніколи.

Міністр з питань сільського господарства Німеччини Джем Оздемір заявив, що Росія цілеспрямовано атакує сільське господарство в Україні, тому слід збільшити постачання зброї в Україну, щоб запобігти глобальному голоду.

США додали озброєння для берегової оборони до пакету військової допомоги вартістю 800 мільйонів доларів, оголошеного цього тижня, повідомляє New York Times.

Крім того, Сполучені Штати переконують союзників надати Україні більше артилерії і боєприпасів, очікуючи посилення наступу РФ.

Британські інструктори відновили навчання українських військових в Україні.

А, за даними джерел "Європейської правди", Молдова відмовилася продавати Україні свої винищувачі.

Детально про це у статті  "Санкції по-молдовськи: чим допомагає та що не хоче робити Кишинів у часи агресії РФ".

Слід додати, що Росія погрожувала Фінляндії "наслідками", які стануть результатом вступу Фінляндії до НАТО.

Проте, міністр закордонних справ Пеккі Хаавісто каже, що на такі погрози не варто звертати занадто великої уваги.

За його словами, погрози російської влади не вплинуть на рішення Фінляндії про подання заявки на вступ до НАТО, яке планується прийняти протягом місяця-півтора, тобто до літніх канікул парламенту.

Більш того, фіни відправили "тракторні війська" в напрямку РФ після публікації відео з російськими ракетами.

Заборона для кораблів РФ, шостий пакет санкцій

17 квітня у всіх державах Європейського союзу, які мають морські або річкові порти, почала діяти директива ЄС про заборону входу до портів кораблів, що пов'язані з РФ.

П’ятий пакет санкції ЄС містить норму про те, що вхід до морських і річкових портів заборонений для всіх суден, зареєстрованих під російським прапором. Як порахували у Єврокомісії, наразі діє 2873 торгівельних корабля, з російським прапором, всі вони потраплять під санкції.

Зміна формальної реєстрації не допоможе обійти цю санкцію: рішення ЄС поширюється також на усі кораблі, що позбавилися російського прапора після 24 лютого 2022 року.

Французька L'Occitane закриває всі магазини та припиняє інтернет-продажі в Росії.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала новий, шостий санкційний пакет, спрямований проти РФ. Зокрема, очікується покарання найбільшого російського банку – Сбербанку. Як відомо, він не увійшов до переліку тих фінустанов, які раніше відключили від системи SWIFT.

У ньому будуть і енергетичні питання. Утім, фон дер Ляєн наголосила, що ЄС не розглядає простої заборони на експорт нафти до європейських держав, бо цей крок призведе до дефіциту і зростання ринкових цін на нафту та зрештою – до посилення Путіна.

Не припиняє впроваджувати заборони і сама Росія. Наприклад, заборонила в’їзд в країну прем’єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону та ще кільком міністрам.

МЗС РФ пообіцяло ближчим часом доповнювати список усіма політиками, які "сприяють нагнітанню антиросійської істерії та підштовхують колективний Захід до мови погроз у діалозі з Москвою".

Інше: українські канали в Угорщині, справа проти Ле Пен

Україна веде переговори з державами "групи семи" про допомогу у сумі 50 млрд доларів.

Євросоюз виділяє ще 50 млн євро на гуманітарну допомогу внаслідок війни в Україні, а Латвія перерахувала 100 тисяч євро на розслідування злочинів РФ в Україні.

В Угорщині почали транслювати українські телеканали.

Делегація парламенту Грузії прибула до Києва. Вони відвідали Бучу та Ірпінь.

Марін Ле Пен за тиждень до виборів звинуватили у системній розтраті коштів ЄС.

У Белграді відбувся проросійський мітинг.

У Молдові пройшла акція протесту із "георгіївськими стрічками", попри їх заборону парламентом.

В Естонії відкрили кримінальну справу через осквернення прапора України.

Північна Корея заявила про відновлення ядерних випробувань.

У Швеції контпротест до акції крайніх правих спровокував сутички з поліцією, 12 поранених.

Це лише частина цікавих новин 16 та 17 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: