Нідерланди відправили до Болгарії чотири винищувачі F-35

Середа, 6 квітня 2022, 16:21

Нідерланди направили чотири винищувачі F-35 до Болгарії для допомоги у виконанні завдань з охорони повітряного простору на тлі російського вторгнення в Україну.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Нідерландські військові літаки разом із болгарськими винищувачами МіГ-29 допомагатимуть захищати повітряний простір країни до 31 травня відповідно до комплексного плану НАТО з протиповітряної та протиракетної оборони.

Вони замінять чотири іспанські винищувачі, які з середини лютого забезпечували спостереження за повітряним простором Болгарії.

У Болгарії також створюється бойова група НАТО чисельністю до 1000 військовослужбовців на тлі посилення східного флангу Альянсу.

Раніше повідомлялося, що Сполучені Штати схвалили продаж Болгарії восьми винищувачів F-16, щоб підвищити безпеку країни в умовах війни в Україні.

Раніше звучали пропозиції, що Болгарія може передати свої літаки Су-25 та МіГ-29 українській армії, якщо отримає від США винищувачі.

Минулого тижня міністр оборони Болгарії Драгомір Заков заявив, що через погані військові можливості країна не буде посилати зброю Україні і зосередиться на зміцненні власної армії, яка недостатньо фінансується. 

Натомість, його попередники мають іншу оцінку. Шість колишніх міністрів оборони Болгарії закликали надати військову допомогу Україні, зазначивши у спільній заяві, що Міноборони має таку можливість.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.