У Данії висунуть звинувачення ексміністру оборони за розголошення держтаємниці

Четвер, 12 травня 2022, 13:21

Прокуратура Данії має намір висунути офіційне звинувачення колишньому міністру оборони Клаусу Йорту Фредеріксену у розголошенні державної таємниці.

Про це йдеться у заяві міністерства юстиції Данії у четвер, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Тепер парламент повинен буде обговорити, чи знімати Фредеріксену депутатську недоторканність, яка захищає від судового переслідування.

Фредеріксен, який обіймав посаду міністра оборони з 2016 по 2019 рік, заявив у січні, що йому було пред'явлено попереднє звинувачення в порушенні частини кримінального кодексу, яка включає державну зраду через розголошення державної таємниці.

Прокуратура має намір звинуватити Фредеріксена, який досі є активним політиком, у рідко використовуваному розділі 109 кодексу, який передбачає максимальне покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.

Данські ЗМІ пишуть, що обґрунтування звинувачення Фредеріксена, очевидно, слід шукати в інтерв’ю, яке він раніше давав Weekendavisen та TV2.

В інтерв’ю Weekendavisen у 2020 році він визнав, що його, як міністра оборони, повідомили про таємну співпрацю зі Сполученими Штатами, "де громадяни Данії можуть потрапити в біду", але не вдавався в деталі.

Через рік в інтерв'ю TV 2 він прямо підтвердив, що йому відомо, що Данія співпрацює зі Сполученими Штатами у сфері спостереження.

"Якщо SMS, електронна пошта чи щось інше надходить з адреси в Росії на адресу у Франції, воно проходить через Данію, але цілком можливо, що ви не помітили, що там був данський телефонний номер", – сказав він тоді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: