Лідер боснійських сербів: Боснія не введе санкції проти Росії

Субота, 21 травня 2022, 09:53

Лідер боснійських сербів Мілорад Додік заявив у п’ятницю президенту Європейської ради Шарлю Мішелю, що Боснія повинна зберігати нейтралітет і не має приєднуватися до санкцій ЄС проти Росії через її вторгнення в Україну.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

Додік, який є сербським представником міжетнічного президентства Боснії, що складається з трьох осіб, скористався нагодою, щоб окреслити позицію боснійських сербів щодо війни в Україні та санкцій проти Росії.

Британія ввела санкції проти двох лідерів боснійських сербів

"Я думаю, що для Боснії надзвичайно важливо зберігати нейтралітет. В умовах, в яких ми існуємо, для нас було б проблемою ввести будь-які санкції та приєднатися до санкцій ЄС чи глобальних санкцій", – сказав Додік на спільній пресконференції з Мішелем.

Додік говорив від імені боснійських сербів, які підтримували тісні зв’язки з Росією, як і Сербія, яка також відмовилася ввести санкції проти Росії.

"Окрім прояву солідарності з Європейським Союзом у цьому стосунку, я думаю, що ми можемо мати серйозні економічні наслідки, які будуть ще більшими в порівнянні з країнами ЄС, які мають механізми колективної безпеки", - сказав Додік.

Тристороннє президентство Боснії не висловило єдиної позиції щодо війни в Україні, але її боснійські та хорватські члени рішуче засудили вторгнення Росії та підтримали всі рішення ЄС.

Мішель відвідав Боснію в рамках свого короткого туру країнами Західних Балкан, щоб підтвердити підтримку Євросоюзом їхніх планів інтеграції до ЄС та запросити їх приєднатися до нової геополітичної спільноти ЄС на тлі поточних політичних та економічних викликів.

Європейський Союз очікує, що країни Західних Балкан, якщо вони хочу у майбутньому приєднатися до Євросоюзу, повинні ввести санкції проти Росії за її вторгнення в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: