Британія ввела санкції проти двох лідерів боснійських сербів

Понеділок, 11 квітня 2022, 15:22

Уряд Великої Британії оголосив про перші санкції в рамках режиму санкцій щодо Боснії та Герцеговини.

Про це повідомила пресслужба уряду в понеділок, пише "Європейська правда".

Згідно з рішенням, боснійсько-сербський політик Мілорад Додік, члена президії Боснії та Герцеговини, та Желька Цвіянович, президентка Республіки Сербської, потрапили під санкції за спроби підірвати легітимність та функціональність держави Боснія та Герцеговина.

Сербські міністри в Боснії заблокували санкції проти Росії

Санкції включають заборону на поїздки та заморожування активів.

"Натхнені підривом Росією міжнародної системи, заснованої на правилах, обидві особи використали своє владне становище, щоб домагатися фактичного відділення Республіки Сербської -  однієї з двох утворень Боснії та Герцеговини -  що є прямим порушенням конституції країни", - йдеться у повідомленні.

Як відзначається, Мілорад Додік ініціював дії з виведення Республіки Сербської з ключових державних установ, використовуючи небезпечну націоналістичну риторику, що викликала розбіжності, підриваючи внутрішній і регіональний мир і заохочуючи етнічну ненависть і заперечення геноциду.

РФ пригрозила Боснії українським сценарієм

Тим часом у жовтні 2021 року Желька Цвіянович використала свій офіс для внесення змін до законодавства Республіки Сербської, прагнучи передати повноваження держави на рівень державних утворень. Цвіянович публічно прославляла військових злочинців та заперечувала геноцид у Сребрениці.

"Ці двоє політиків свідомо підривають насилу завойований мир у Боснії та Герцеговині. Їхня безрозсудна поведінка, заохочувана Путіним, загрожує стабільності та безпеці на Західних Балканах.

Цими жорсткими санкціями ми показуємо, що ворогів миру буде притягнуто до відповідальності", - заявила глава МЗС Британії Ліз Трасс.

У січні США наклали санкції на Мілорада Додіка.

Читайте також: Європа в очікуванні війни: як Захід "проспав" кризу на Балканах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.