Нідерландські журналісти оскаржують в Суді ЄС санкції проти кремлівських RT і Sputnik

Середа, 25 травня 2022, 19:33

Головний союз журналістів Нідерландів подав позов, у якому оскаржує заборону Європейського союзу на діяльність кремлівських ЗМІ як порушення власних прав громадян Європи на свободу інформації.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

ЄС заборонив роботу телеканалів Russia Today та Sputnik у Європі 2 березня в рамках санкцій проти Москви через створення пропаганди, яка використовується для виправдання та підтримки вторгнення в Україну.

У позові Нідерландів, поданому до Суду ЄС, не заперечується контент, створений російськими ЗМІ, і не говориться, що європейські мовники мають його транслювати.

Позов вказує, що заборона була надто широкою і що дозволяти політикам проводити політику цензури відразу в принципі неправильно.

"Якщо ви кажете про санкції, то ідея полягає в тому, щоб покарати Росію. Але насправді ви караєте європейців, не поводячись з ними як з дорослими і не даючи їм можливості доступу до інформації", - сказав Томас Брюнінг із Нідерландської асоціації журналістів (Nederlandse Vereniging van Journalisten, NVJ).

Він сказав, що якщо заборона залишиться безкарною, це може створити прецедент для заборони інших політизованих агентств новин.

"Ми всі відчуваємо, що дезінформація є серйозною проблемою нашого часу. Цензура - це проста відповідь, але це не правильна відповідь", - додав він.

Позов NVJ також підтримують кілька нідерландських інтернет-провайдерів і група Bits of Freedom, яка виступає за онлайн-свободи і відома своїми кампаніями мережевого нейтралітету.

Нагадаємо, 30 березня французька філія RT France отримала відмову у Суді ЄС щодо призупинення санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: