Президент Італії: РФ має відчувати потужний тиск з боку Європи

П'ятниця, 27 травня 2022, 09:33

Президент Італії Серджо Маттарелла заявив, що вважає за необхідне, аби Європа тиснула на Росію та підштовхувала до припинення вогню і переговорів.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Ansa.

Маттарелла зазначив, що підняв питання війни у розмові з президентом Алжиру, який 26 травня приїздив до Рима.

"Я зазначив, що, на думку Італії, необхідно тиснути на Росію, щоб вона врешті погодилася на перемир’я. Нам потрібно наблизитися до припинення вогню і переговорів. Ми віримо, що це відбудеться, але для цього Росія має відчувати потужний тиск з боку Європи", - сказав Серджо Маттарелла. 

Нагадаємо, раніше у ЗМІ з’явилась інформація, що Італія запропонувала своє бачення плану для припинення війни. В МЗС України підтвердили, що така пропозиція справді була, не розкриваючи деталей. 

За даними італійських журналістів, у "мирному плані" - чотири ключові пункти-етапи, серед яких припинення бойових дій та початок перемовин за сприяння міжнародної групи, власне перемовини, у яких пропонують обговорити військовий нейтралітет України з підтримкою інших країн, які діяли б як гаранти, та з можливістю вступу до ЄС. 

Окремо пропонують обговорювати усі питання ОРДЛО і Криму, хоч і не ставлячи під сумнів їхню належність до України. Четвертим пунктом Італія пропонує новий багатосторонній договір для підтримання миру і безпеки у Європі, який би міг запобігти конфліктам у майбутньому.

В МЗС РФ згодом заявили, що не отримували італійського "мирного плану".

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі після розмови з президентом РФ Владіміром Путіним 26 травня заявив, що не побачив жодних ознак того, щоб російська сторона прагнула до миру

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.