Генсек НАТО: Україні потрібно більше важкого озброєння

Середа, 15 червня 2022, 08:21

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтримує надання важкого озброєння Україні країнами-членами Альянсу.

Про це він сказав після зустрічі у Гаазі з лідерами Нідерландів, Данії, Румунії, Бельгії, Польщі, Португалії та Латвії, пише "Європейська правда"

"Так, в України повинно бути більше важкого озброєння. А союзники та партнери по НАТО вже давно надали важке озброєння, але й вони нарощують свої зусилля", - сказав Столтенберг.

За його словами, на зустрічі обговорювалася підтримка України як у короткостроковій, так і довгостроковій перспективі.

Він нагадав, що у середу у штаб-квартирі НАТО відбудеться зустріч Контактної групи підтримки України. Це формат, який був створений на базі Раммштайн кілька місяців тому, і він регулярно зустрічається для координації зусиль союзників та партнерів по НАТО щодо надання різних видів озброєнь, військової техніки, включаючи важке озброєння, в Україну.

"З 2014 року союзники з НАТО навчили та озброїли десятки тисяч українських солдатів та офіцерів, які зараз перебувають на передовій, борючись із жорстоким вторгненням президента Путіна. Але їх треба підготувати до тривалого шляху, бо неможливо передбачити, як і коли закінчиться ця війна. Так що вони повинні бути готові продовжувати протягом тривалого часу, і ми продовжуватимемо надавати підтримку", - сказав генсек.

Нангадаємо, Німеччина раніше заявила про плани постачання ЗСУ Gepard, гаубиць Panzerhaubitze 2000, зенітної системи Iris-T та реактивної системи залпового вогню Mars. 

Але в уряді зазначили, що з організаційних причин і проблем безпеки говорити про графіки поставки зброї Україні складно.

Раніше повідомлялося, що попри заяви Шольца про збільшення військової допомоги України, вона поки не отримала жодної одиниці німецького озброєння.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.